„Csoda, hogy még mindig élek” - Ítélet született a lövészetvezető ügyében

Már négy év telt el azóta, hogy Gyimesi László kezében felrobbant a mesterlövészpuska egy születésnapi élménylövészet során, ami miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetet követő hosszú felépülés után a Budaörsi Járásbíróság elsőfokon elítélte a lövészet vezetőjét, aki a karbantartás elmulasztása miatt vált felelőssé a történtekért.

A drámai eseményekre Gyimesi László még mindig képtelen nem gondolni. A puska felrobbanása következtében a mellkasába fúródott egy alkatrész, és csak szerencsén múlt, hogy túlélte a balesetet. A rendőrség először megszüntette a büntetőeljárást, mondván, senki sem hibázott, de László nem nyugodott bele a döntésbe.

A fellebbezések után az ügyészség mégis vádat emelt a lövészet vezetője ellen, aki a fegyverek állapotának felméréséért felelt. A szakember, akit a szakmában szaktekintélynek tartottak, két évre eltiltották a munkájától, és 1,2 millió forint perköltséget is ki kell fizetnie.

László súlyos sérüléseket szenvedett: három bordája szakadt be, a mellizma szétszakadt, és a tüdeje is megsérült, amit műtéttel kellett helyreállítani. A 47 éves informatikus, aki régóta vonzódott a fegyverekhez, csalódottan mesélt a sérüléseiről, és arról, hogy a karja alatt lévő 15 centis vágás környékén még mindig nem érez semmit.

A bíró szerint nem végződhet így egy lövészet, és van felelőse annak, ha ilyen baleset történik. A vádlott szerint nem tudta megakadályozni a robbanást, de a bíróság szerint megelőznie kellett volna. A határozat szerint a fegyver egyes részeit soha nem tisztították meg, és felmerült, hogy a gyártó használati utasítását sem olvasták el. László a büntetőeljárás lezárultával polgári pert tervez indítani kártérítésért.