Patrik és Füles, a szamár kalandja Magyarországon

A 19 éves ásotthalmi Koszonits Patrik, aki a magyar Shreknek is becézhető, szamarával, Fülessel készül átszelni Magyarországot, hogy felhívja a figyelmet a szamarak különleges voltára.

Patrik, a Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalomról származó fiatalember, egy gyalogtúrára készül, amely során a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábatamásiig szeretne eljutni. Nem akármilyen társaságban teszi mindezt, hanem Füles nevű, 15 éves szamarával együtt. A szeged360.hu és a Szeged 365 beszámolója szerint a fiú célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szamarakra, mint remek társállatokra, és megkedveltetni őket az emberekkel – emellett pedig egy szamárrezervátum alapítása is a célja.

Patrik gyermekkorát Mosonmagyaróváron töltötte, és mezőgazdasági iskolát végzett Csornán. Szülei döntése nyomán költöztek Ásotthalomra, ahol a fiú először csak látogatóként, később pedig teljesen beleszeretett a tanyasi életbe. Fél évvel ezelőtt vásárolta meg a szomszédos tanyát, ahol szamarával, Fannival költözött be.

A túra ötlete akkor merült fel benne, amikor eldöntötte, hogy szamarakkal szeretne foglalkozni és egy szamárrezervátumot hozna létre. A projekt finanszírozásához azonban tőkére van szüksége, így jött az ötlet, hogy gyalogtúrával hívja fel magára és a szamarak ügyére a figyelmet. Az előkészületeket az "Ott vagyunk már?" Facebook-oldalon dokumentálja.

A túra előtt azonban váratlan akadályba ütközött: Fanni, az eredeti szamár, pihenésre szorult, így Patrik egy új szamarat, a 15 éves Fülest vásárolta meg a szüleitől kapott kölcsönből. Jelenleg Fülessel készülnek a túrára, amelynek során a Kéktúra útvonalát követik majd.

Patrik tervei szerint a felkészülés körülbelül két hétig tart, hiszen a szamarak "nagyon intelligens állatok, könnyen taníthatóak és nagyon ragaszkodóak gazdájukhoz". A több mint 400 kilométeres távot napi 20-25 kilométer megtételével, 3-4 hét alatt tervezi teljesíteni, ha az időjárás nem lassítja útjukat.

Azok, akik szeretnék követni Patrik és Füles kalandját, megtehetik a fiú Facebook-oldalán keresztül. A szamár egészségét és jólétét mindig a legfontosabbnak tartja gazdája, és a túra során is figyelni fog arra, hogy Füles ne legyen túlterhelve. Patrik hosszú távú tervei között szerepel egy szamarakra épülő turisztikai vállalkozás és a szamárrezervátum létrehozása is. A túrával népszerűsítené az ötletet, és talán szponzorokat is találhat, adományokat gyűjthet álmai megvalósítására.

A szamárrezervátum támogatására az Erste Bankon keresztül lehet adományokat küldeni a következő számlaszámra: 11600006-00000000-84463524.