Szlovákia is a magyar példát követi, így nem félnek az orosz gázszállítás leállásától

Egy friss szlovák törvénymódosításnak köszönhetően már nem kell tartaniuk attól, hogy az SPP-t érintő uniós választottbírósági perek miatt zavarok lépjenek fel az orosz gázszállításban.

A szlovák közműszolgáltató, az SPP közleménye szerint a jogszabályi változások megakadályozzák, hogy a Gazprom elleni uniós választottbírósági perek során az SPP pénzátutalásait vagy eszközeit lefoglalják. Ezáltal biztosítottá válik az SPP és a Gazprom közötti, 2034-ig szóló hosszú távú gázvásárlási szerződés zavartalan teljesítése.

A szlovák megoldás hasonlít a magyarországihoz, amely kimondja, hogy a kulcsfontosságú gázszállítóval szemben nem lehet érvényesíteni egy uniós harmadik fél felől indított végrehajtást. Az SPP szerdai közleménye hangsúlyozza, hogy a cég nem fenyegeti egy olyan harmadik fél általi esetleges végrehajtás, amely egy európai harmadik országbeli társaság felőli nyertes bírósági perből adódna, és kártérítést szeretne követelni az SPP rovására.

A közlemény továbbá kiemeli, hogy a földgáz sem az átmeneti, sem az elosztóhálózatban nem foglalható le, és egy harmadik fél követeléseit sem lehet érvényesíteni egy különösen jelentős földgázellátási szerződésből. Ez az intézkedés jelentősen növeli az SPP ügyfeleinek gázellátási biztonságát.

Az SPP utalásai szerint az osztrák OMV-nál is fennállt a félelem, hogy a Gazprom elleni perek következtében problémák merülhetnek fel, amit az osztrák cég is kommunikált. A német Uniper által megnyert választottbírósági eljárás kapcsán a svéd bíróság döntése értelmében az Uniper 13 milliárd eurós kártérítést követelhet a Gazpromtól, amely követelést a végrehajtók Európa-szerte igyekeznek behajtani.

Ez a helyzet vezetett a magyar kormányrendelet megszületéséhez is, amely az MVM kapcsán hozott intézkedéseket a Gazprommal szembeni követelések lefoglalásának megakadályozására. A szlovák jogrend módosítása és az SPP közleménye is arra utal, hogy hasonló intézkedéseket hoztak, ezzel is csökkentve a gázszállítás leállásának kockázatát.