Üzemanyagárak emelkedése a nyári szezonban

A választásokat követően jelentős üzemanyagár-emelkedés tapasztalható, amely a nyári utazási szezonban különösen érzékenyen érintheti az autósokat.

Az üzemanyagok árának emelkedése több tényező együttes hatására vezethető vissza. Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője szerint májusban a benzin és a gázolaj átlagára körülbelül 50 forinttal csökkent, amely a környező országok régiós átlagához igazodott, valamint a választások előtti időszaknak megfelelően alakult. Azonban a választások napjától kezdve egy emelkedő tendencia indult, amelyet a forint gyengülése és az olaj árának 85 dolláros szintre történő visszaemelkedése is befolyásolt. Emellett a kormányzati nyomásra történt árcsökkentések is megszűntek, ami szintén hozzájárult az áremelkedéshez.

A jelenlegi helyzetben a benzin ára tovább emelkedik, bár már csak 2 forinttal, míg a gázolaj ára nem változik. Bujdos Eszter szerint a nagyobb mértékű áremelkedéseknek vége, és a következő időszakban a jelenlegi árszinten stabilizálódhatnak az árak.

A közeljövőben az üzemanyagárak csökkenésére akkor lehet számítani, ha a forint erősödik a dollárral szemben. A nyári időszakban a kereslet a mezőgazdasági munkák és a nyaralások miatt erősödik, ami szintén befolyásolja az árakat. Az őszi választások előtt az Egyesült Államokban várhatóan törekedni fognak az olaj- és üzemanyagárak alacsonyan tartására, ami a piaci helyzetet és az árakat is befolyásolhatja, így ősszel akár jelentősebb árcsökkenés is bekövetkezhet.