A nyaralás során felmerülő költségek és a biztosítás fontossága

Egy külföldi baleset költségei több 10 millió forintra is rúghatnak, ezért kiemelten fontos az utasbiztosítás megkötése, amely számos előnyt kínál a nyaralás során.

Az év első öt hónapjában megkötött online utasbiztosítások díja naponta és személyenként átlagosan 702 forint volt, ami csupán 5,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi árnál, mégis a kiutazók közel harmada nem gondoskodott megfelelő utasbiztosításról. Dr. Kozma Gábor, az insura.hu igazgatója szerint ez a pénzügyi kultúrával függ össze, és kiemelte, hogy a nyugati országokban élők 90 százalék feletti arányban tekintik magától értetődőnek az utasbiztosítást.

Az utasbiztosítás fontosságát alátámasztja az a tény is, hogy a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítások gyakran alacsony fedezettel rendelkeznek, és az európai egészségbiztosítási kártya sem nyújt teljes körű védelmet, hiszen nem téríti a poggyászkárt, az asszisztenciát és a betegszállítást. Az Insura felmérése szerint az utazók több mint 50 százaléka a drága kórházi kezelésektől tart leginkább, és kevesebben veszik figyelembe az asszisztencia jelentőségét, amely nyelvi segítséget nyújthat baj esetén.

Az utasbiztosítás egyik kevésbé ismert előnye, hogy ha a saját biztosításunk nem fedezi a kárunkat, egy biztosítási alkusz közreműködésével a kár okozója felelősség-biztosítás keretében megtérítheti a kárunkat. Az egészségbiztosítás a legdrágább része az utasbiztosításnak, az EU-n belül 50, az EU-n kívül 100, míg az USA vagy Kanada esetében legalább 150 millió forintos fedezetet kell biztosítania.

Dr. Kozma Gábor hangsúlyozza, hogy az utasbiztosítás költségét az utazás költségéhez kell viszonyítani, és nem érdemes rajta spórolni, mivel jelentős kiadásoktól óvhat meg. Végül a szakember azt tanácsolja az utazóknak, hogy baleset vagy kár esetén dokumentálják az eseményeket, például fényképekkel, mert ez megkönnyítheti a későbbi ügyintézést. Az utasbiztosítások kiválasztását online kalkulátorok is segítik.