Sulyok Tamás nem költözhet az államfői rezidenciára

A magyar köztársasági elnökök hagyományos rezidenciája, a budai Béla király úti villa jelenleg nem Sulyok Tamás köztársasági elnök otthona, mivel Novák Katalin még mindig ott lakik.

A 444 információi szerint Novák Katalin, aki a kegyelmi botrány következtében február 10-én mondott le, továbbra is a rezidencián tartózkodik, annak ellenére, hogy Sulyok Tamást az Országgyűlés február 26-án választotta meg utódjának, és ő március 5-én vette át a hivatalt. A törvény szerint a köztársasági elnök köteles a rezidenciát igénybe venni, azonban Sulyok jelenleg nem tudja ezt megtenni.

A 444 megkereste Novák Katalin hivatalát, hogy érdeklődjön a kiköltözés időpontjáról és arról, hogy tervez-e új lakást igényelni, de választ nem kaptak. Sulyok hivatala megerősítette, hogy az új államfő és családja továbbra is abban az ingatlanban élnek, amely már az alkotmánybírósági elnöksége idején is rezidenciául szolgált, és nincs szükség több, más jellegű biztonsági intézkedésre.

Az Országgyűlés Hivatala megerősítette, hogy Novák részéről nem érkezett lakásigénylésre vonatkozó kérelem. Novák Katalin a lemondása óta nem mutatkozott nyilvánosan, és titkársága sem válaszol a sajtó megkereséseire. A volt köztársasági elnök megbízatása február 26-án megszűnt, ám ennek ellenére is megilleti minden olyan ellátás, juttatás, amely a mindenkori államfőket egyaránt. Novák Katalin a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szeresét, jelenleg bruttó 5,2 millió forintot kap havonta, emellett térítésmentes egészségügyi ellátásra is jogosult.

A volt államfőt egy háromfős titkárság segíti munkájában, amelynek költségeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti.

A helyzet nem példa nélküli, korábban Schmitt Pál is csak jó két hónappal Áder János megválasztása után hagyta el a rezidenciát. Novák Katalin jelenlegi helyzete azonban továbbra is kérdéseket vet fel a köztársasági elnök rezidenciájának használatával kapcsolatban.