Schadl György új vállalkozásba kezdett

Új, ingatlanforgalmazással foglalkozó céget alapított Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt volt elnöke. A Gold Carpet Ingatlanforgalmazó Kft. kizárólagos tulajdonosa Schadl, a cég ügyvezetője pedig a szintén vádlott édesapja. A társaság főtevékenysége mellett húsz egyéb tevékenységi kört is felvett, köztük az „út, autópálya építését”. Schadl György nem kívánt nyilatkozni a vállalkozással kapcsolatos terveiről, és sms-ben közölte, az előzmények fényében nem szeretne beszélni a lap munkatársával.

Schadl és felesége érdekeltségében áll egy hasonló nevű társaság, a Red Carpet Kft., amit Schadl anyósa vezet, és amely szintén az ingatlanforgalmazás területén tevékenykedik. Ezt a céget vagyonzárral sújtotta a Központi Nyomozó Főügyészség. Schadl felesége, apja, és anyósa mellett az édesanyja is bekapcsolódott az üzleti életbe, és két céget alapított a felszámolói piacon, ahol Schadl György is közbenjárt. Az egyik felszámoló cégben Garabits Márton felesége is tulajdonos lett, aki a Fidesz korábbi képviselőjelöltje volt, de visszaléptették, miután a 24 megírta felesége és Schadl anyjának közös üzletét.

Schadl 2021. novembere és 2023. novembere között letartóztatásban volt, majd házi őrizetbe került. Idén februárban a bíróság enyhítette a házi őrizet szabályait, lehetővé téve számára a bevásárlást, szakmai továbbképzéseken való részvételt és orvosi vizsgálatokra járást heti kétszer. A házi őrizetbe helyezés indoklása szerint a koronatanú meghallgatása után már nem áll fenn a veszélye annak, hogy befolyásolni próbálná a tanúkat.

A Schadl György és Völner Pál elleni fő vádpont szerint Schadl jogtalan előnyként pénzt adott át Völnernek, aki cserébe befolyását gyakorolta. Az ügyészség szerint Schadl több mint 924 millió forintot szerzett illegálisan a kinevezett végrehajtóktól. A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Schadlt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot, valamint két diplomata útlevelet foglaltak le náluk, amelyeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állíttatott ki Völner kérésére. A házaspár hatalmas vagyonát is lefoglalták, és Schadl felesége ellen vádat emeltek a vagyon elrejtése miatt. A vádirat szerint az ifjabbik Schadl a börtönből édesapját is kérte arra, hogy egy banki széfbe vigye el az ékszereit és óráit a lefoglalás elől. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.