Pottyondy Edina: Ez még NER-es mércével mérve is durva gátlástalanság

Új videóban osztotta meg véleményét Pottyondy Edina az elmúlt napok politikai eseményeiről, többek között a kastélytörvényről, a tanárhiányról, a főpolgármester-választásról, Magyar Péter internetes szavazásáról, valamint a kulturális örökség egyes elemeinek állami tulajdonból történő magánkézbe adásáról.

Pottyondy Edina szerint a Fidesz a választási eredmények ellenére sem mutat önmérsékletet, és a kastélytörvény elfogadásával pánikfokozatba kapcsolt. A törvény értelmében az állami tulajdonban lévő kulturális örökség elemei ingyenesen magántulajdonba adhatók, amit az influenszer lopásnak nevez, mondván, hogy a törvény szerint ez nem az. A törvényjavaslatot Novák Katalin és az Alkotmánybíróság is elutasította, de módosítások után újra benyújtották. Pottyondy szerint Lázár János a privatizációt örökbefogadásként álcázza, ami durva gátlástalanság.

A főpolgármester-választás kapcsán a youtuber két európai figurát említ, akik közül az egyiket a parkolási maffia kiszolgálójaként, a másikat pedig Fideszes államtitkárként és az LMP támogatójaként ismerjük. Pottyondy szerint a választás napján a szavazólapokon történt hibák miatt választási botrány alakult ki, amit a választási bizottság újraszámlálással próbált rendezni. A youtuber szerint a választás után a DK által ígért pozíció elvesztésétől való félelem miatt Karácsony Gergely Donald Trump példáját követve vádolta meg az ellenzéki vezetésű kerületeket a választási eredmények meghamisításával.

Magyar Péter esetében Pottyondy kiemeli, hogy az internetes szavazásával a Fidesz eszközét másolta le, amikor arról kérdezte követőit, hogy Brüsszelbe menjen-e EP-képviselőnek. Magyar Péter korábban azt ígérte, hogy itthon marad, de végül a kommentfal akaratának engedve úgy döntött, hogy mégis elfogadja az EP-képviselőséget. Pottyondy szerint Magyar Péter "feketeöves hazugsággal" vádolható, mivel a kampányban többször kijelentette, hogy nem megy ki Brüsszelbe, de végül mégis úgy döntött, hogy feladata vár rá az uniós parlamentben. Magyar Péter bejelentette, hogy felveszi az EP-mandátumot, és azt mondta, hogy a követői nagy többsége egyetértett azzal, hogy európai képviselő legyen. Hozzátette, hogy igyekszik a minimálisra szorítani az ezzel járó kötelezettségeit, mivel a pártépítés otthon rengeteg munkát igényel, de az EP-képviselőség rengeteg támogatást és tudást jelenthet a nemzetközi partnerektől, ami felbecsülhetetlen érték a 2026-os országgyűlési választáson való sikeres szerepléshez.

A videóban szó esett még Hankó Balázs kultúrminiszterről, aki nem tudta helyesen leírni a saját minisztériumát, valamint Szakács István visszavonulásáról is. Pottyondy Edina szerint a politikai kultúra mélypontját jelzi, hogy egy haldokló ember gyalázása még nem része a választási kampánynak. Az influenszerek és youtuberek politikai befolyásának növekedését is megemlítette, amely a virtuális térben kezdődött és az utcákon folytatódik.