Pikó András vádja: A Fidesz szavazatvásárlást szervez

Pikó András, Józsefváros újraválasztott polgármestere szerint a Fidesz nem tudja elfogadni a választási vereséget, és éppen azzal vádolja őket, amit maguk is csinálnak: szavazatvásárlást szerveznek.

A választási kampány lezárultával Pikó András több rendőrségi feljelentést is tett, amelyek a Fideszre vonatkoznak. Egyik esetben a választás napján állítólag fizikailag akadályozták meg a Fideszhez köthető, biztonsági őrnek álcázott személyek, hogy Pikó önkéntesei bejussanak egy Kőbányai úti ingatlanba. Pikó szerint ezek az emberek Fábián Márta, a fideszes jelölt megbízásából cselekedtek, és ezt videófelvételek is alátámasztják.

Pikó arról is beszámolt, hogy egy másik fideszes jelölt, Nyári Dezső rokonának lakásaiban pénzt ígértek azoknak, akik bejelentkeznek. Ennek eredményeként két társasházi lakásban összesen 82 választópolgár lett nyilvántartva, amit szintén felvétel bizonyít.

A polgármester birtokában lévő hangfelvétel szerint a Fidesz emberei húszezer forintot ajánlottak egy-egy átjelentkezésért, és azt kérték, hogy a friss lakók a Fidesz jelöltjére szavazzanak. Ezért is tett feljelentést a rendőrségen.

Pikóhoz számos szóbeli bejelentés, fénykép és üzenet is eljutott, amelyek alapján úgy véli, hogy Józsefvárosban kiterjedten jelen lehetett a szavazatvásárlás jelensége.

A Magyar civil választási jelentés szerint azonban nem csak Józsefvárosban, hanem országos szinten is jelentős demokráciadeficittel küszködik a magyar választási rendszer. A jelentés kiemeli, hogy a választási kampányt jelentős láthatósági fölény jellemezte a kormánypártok részéről, és az állami források, valamint harmadik szereplők részvétele torzította a politikai versenyt és a választópolgárok kiegyensúlyozott tájékozódását.

A jelentés szerint a választási jogszabályok módosítása, az önkormányzati szinten megfigyelhető helyi erőforrások bevonása a kampányba, a választóknak anyagi juttatással vagy annak ígéretével történő befolyásolása, valamint a választási és szavazatszámláló bizottságok összetételének átláthatatlansága is aggályokat vet fel.

Pikó András azzal zárja közleményét, hogy a június 9-i választás eredménye világosan mutatja, Józsefváros lakói elutasítják a Fidesz tisztességtelen eljárásait, és a rágalmakkal vádoló fideszes képviselőknek, valamint a rágalmakat közlő médiának peres eljárásra kell számítaniuk. Azonban a Magyar civil választási jelentés szerint a választási rendszer általános problémái, mint például a szavazatvásárlás, a szavazóhelyiséghez szállítás, a voksturizmus és a szavazatszámláló bizottsági tagok általi befolyásolás továbbra is fennállnak, ami a választásokba vetett közbizalmat gyengítheti.

A jelentés készítői szerint Magyarország szinte semmit sem vett át az EBESZ által javasolt mintegy 100 ajánlásból, és alkotmányos aggályokat vet fel a választási jogszabályok kizárólag a kormánypártok által megszavazott módosításának időzítése. Emellett a jelentés rámutat, hogy a választási és szavazatszámláló bizottságok tagjait politikai testület választja meg, és ennek szempontjai homályosak, valamint hogy a kampányfinanszírozás átláthatatlan maradt.

A jelentés kitér arra is, hogy a választókerületeket úgy szabták meg több településen, hogy az valamelyik félnek előnyt jelentsen, és hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal és a büntető törvénykönyv módosítása torzító hatású lehet az alapvető jogok gyakorlására. A kormánypártok kommunikációja szinte kizárólagosan jelent meg a kormánypárti médiumokban, és a közösségi médiában is kimagasló volt a kampányköltés, amelyeket a Fidesz narratívája szerint kereteztek.