Idős nőtől csalt ki százezreket egy férfi Pécsett

Egy idős asszonytól 200 ezer forintot csalt ki egy férfi Pécsett, aki azt állította, hogy a lakásszövetkezettől érkezett az elektromos hálózat felújításával kapcsolatban, de a rendőrség gyorsan leleplezte.

Június 17-én dél körül egy férfi kopogtatott az idős nő ajtaján, és azt mondta, hogy a lakásszövetkezet képviselőjeként érkezett, hogy megbeszéljék az elektromos hálózat felújításának részleteit. Az asszony beengedte a férfit, aki azt állította, hogy a vezetékcsere költsége 680 ezer forint lesz, de ezt három részletben is lehet fizetni. Az idős nő nem gyanakodott, és átadott neki 200 ezer forintot, valamint aláírt egy papírt, amelyen pecsétek is voltak, így hivatalosnak tűnt számára.

A csalás gyanúja akkor merült fel, amikor a férfi semmit sem írt alá, és az iratokból sem vitt magával egy példányt. Az asszony ezután szomszédaihoz ment, hogy érdeklődjön, náluk is járt-e a férfi, de ők nem tudtak semmilyen felújításról.

A csaló azonban nem számolt azzal, hogy a lépcsőházban korábban felszerelt biztonsági kamerák felvételei alapján könnyen azonosítható volt. A 52 éves miskolci elkövetőt a rendőrök a délutáni órákban elfogták, előállították és kihallgatták. A Pécsi Rendőrkapitányság csalás miatt indított ellene nyomozást.

A Pécsi Törvényszék nemrégiben több év börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt két hatósági állatorvost, akik hivatali vesztegetés elfogadásának és közokirat-hamisítás bűntettében voltak bűnösök. Az állatorvosok jogellenesen állítottak ki állategészségügyi bizonyítványokat, amelyeket pénzért cserébe adtak ki, anélkül, hogy a szükséges helyszíni vizsgálatokat elvégezték volna. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért és enyhítésért fellebbeztek. A pécsi és szigetvári hatósági állatorvosok feladata volt a nemzetközi forgalomba kerülő állatok jogszabályban előírt ellenőrzése és a kivitelhez szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása. Az állatnagykereskedő vádlottak a tenyésztőktől felvásárolt kutyakölyköket szállíttatták több európai országba, és a szükséges bizonyítványokat az állatorvosok állították ki ellenőrzés nélkül, a társaik által előadott adatokkal, okiratonként 10-20 ezer forintért. Az egyik állatorvos 3 év 6 hónapot, a másik pedig 2 év letöltendő börtönbüntetést kapott, és mindkettőjüket eltiltották a hatósági állatorvosi foglalkozástól is.