Magyarország átveszi az EU tanácsi elnökségét

Magyarország 2024 második félévében tisztességes közvetítőként és lojális együttműködőként tölti be az Európai Unió miniszteri Tanácsának elnökségét, hangsúlyozva a lehetőséget a fontos témákban való vitaindításra és iránymutatásra.

Bóka János, az EU-ügyi miniszter kiemelte, hogy Magyarország rendkívüli helyzetben veszi át az elnökséget, amikor az EU intézményei átalakulnak és számos külső kihívás áll fenn, az ukrajnai háborútól az éghajlatváltozásig. A magyar elnökség alatt nagyjából 230 rendezvényt terveznek hazánkban, köztük 16 informális miniszteri ülést és két kiemelt csúcstalálkozót, egyet az uniós vezetőkkel és egyet az Európai Politikai Közösséggel, amelyet valószínűleg a Puskás Arénában tartanak majd.

Az elnökség jelmondata "Tegyük Európát naggyá" lesz, amely Bóka szerint az EU önálló cselekvőképességét hivatott hangsúlyozni, és következetes az előző, 2011-es magyar elnökség "erős Európa" jelmondatával. A hasonlóság Donald Trump "Make America Great Again" szlogenjével kapcsolatban a miniszter nem látott összefüggést, és hangsúlyozta, hogy a jelmondat Európa melletti kiállást jelent.

A kedden bemutatott elnökségi program hét prioritást tartalmaz, többek között az EU versenyképességének javítását célzó Új Európai Versenyképességi Megállapodást, a védelmi ipar fejlesztését, a migráció visszaszorítását, a gazdaközpontú agrárpolitikát és a demográfiai kihívások kezelését. Emellett a béke megteremtését is kiemelt célként nevezte meg a miniszter.

Az elnökség alatt Magyarország "érdemalapú, objektív és hiteles" bővítésre törekszik, különös tekintettel a balkáni jelöltekre és a "keleti trióra", azaz Ukrajnára, Moldovára és Grúziára. A bővítési folyamat fontos lépéseiről a tagállamok egyhangúlag döntenek, és a magyar kormány szerint az ukrán csatlakozásnál valószínűleg nem lenne mit vétózni. A fejezetek megnyitásának kérdése még fel sem merül a következő félévben.

A magyar elnökség egyik célja, hogy elősegítse a schengeni övezet bővítését, amit Orbán Viktor is ígért, így lehetővé téve a határellenőrzés nélküli autózást Erdélybe. Bóka János kiemelte, hogy a magyar elnökség kezdeményező lesz többek között Románia és Bulgária schengeni csatlakozásában is.

A soros elnökség logóját egy stilizált Rubik-kocka képezi, amely 27 kis négyzetből áll, szimbolizálva az EU tagállamait. A logót és a hozzá kapcsolódó arculati elemeket is bemutatták a keddi eseményen.

Bóka János további fontos pontokként említette az új fiskális szabályok alkalmazását, a versenyképes európai felsőoktatás előmozdítását, a kulturális örökségvédelmet és az antiszemitizmus elleni küzdelmet. A miniszter jelezte, hogy Magyarország nem támogatja Ursula von der Leyen újbóli kinevezését az Európai Bizottság elnöki posztjára.

Kovács Zoltán államtitkár hozzátette, hogy a magyar uniós elnökség honlapja elindult, és a következő fél év során rendszeres tájékoztatókat fognak tartani az elnökség aktuális kérdéseiről. Az összesen 230 eseményt Budapesten rendezik, több helyszínen, köztük a Várkert bazárban, a Bálnában és a Puskás Arénában. A Liszt Ferenc repülőtér 1-es terminálja lesz a soros elnökség nemzetközi várója, 40-60 napra veszik azt igénybe.