Hackerek több mint 20 milliárd forintot csaltak ki a magyarokból

A magyarokat évente milliárdos nagyságrendű károk érik online csalások révén, melyek ellen a tudatosság növelésével és megfelelő óvintézkedésekkel védekezhetünk.

A CIB Bank Információbiztonsági vezetője, Bártfai Gábor szerint a bankok sosem kérnek kártyaadatot vagy hitelesítő adatokat az ügyfeleiktől egyeztetések során. Az elmúlt hónapokban több csalásról is beszámolt a média, melyek megelőzésében nagy szerepe van az ügyfelek tudatosságának. A biztonságtudatosság és érzékenység javításával csökkenthető a sikeres visszaélések száma és pénzügyi hatása.

A jegybank adatai szerint tavaly Magyarországon több mint 18 ezer sikeres banki csalás történt, melyek összesen több mint 23 milliárd forintos kárt okoztak az ügyfeleknek.

A bankkártyás csalások többnyire hamis weboldalakon, telefonon, vagy hamis üzenetekben történő adatlopással valósulnak meg. A legbiztonságosabb védekezési módszer a virtuális kártyák használata lehet, melyek egyenlegét és érvényességét az adott vásárláshoz igazíthatjuk.

Juhász Bettina pszichológus, a Mélylevegő Projekt társalapítója szerint a csalók gyakran kihasználják az emberi pszichológiát és a társadalmi normákat. Idői nyomás, empátia, közösségi nyomás és a vágyak kihasználása mind gyakori trükkök, amelyekkel az embereket manipulálják.

A fiatalok és az idősebbek egyaránt veszélyben vannak, de különböző módszerekkel célozzák meg őket. A fiatalokat gyakran divatos trendekkel és azonnali előnyökkel, míg az idősebbeket a technológiai bizonytalanságuk kihasználásával próbálják meg becsapni.

A csalások elleni védekezésben fontos a tudatosság fejlesztése, a kritikus gondolkozás, a biztonsági szoftverek használata és az önismeret. Ha mégis áldozattá válnánk, a viselkedésünk a támadás típusától és a kár mértékétől függően változhat, és szégyen, zavarodottság vagy frusztráció lehet a következmény.

A pszichológus szerint a társadalomnak és a szervezeteknek nyíltan és együttérzően kell reagálniuk az ilyen incidensekre. Ha illetéktelenek jutnak a banki adatainkhoz, azonnal fel kell venni a kapcsolatot a bank ügyfélszolgálatával és rendőrségi feljelentést kell tenni.