Magyar Péter elfogadja az Európai Parlamenti mandátumot, Toroczkai László lemond

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke bejelentette, hogy elfogadja az Európai Parlamenti (EP) mandátumát. A döntést egy közösségi szavazás előzte meg, ahol követői többsége, 75,6 százaléka támogatta, hogy Magyar Péter Brüsszelbe menjen. A politikus kedden este tart tájékoztatót a részletekről.

Brüsszelben tartózkodik, ahol találkozik az EP elnökével, Roberta Metsolával, részt vesz a néppárti frakcióülésen, és megbeszéléseket folytat a néppárti vezetőkkel. A Tisza Párt megválasztott EP-képviselői is vele tartózkodnak Brüsszelben, ahol a nemzetközi sajtó képviselőivel is találkoznak.

A politikus a múlt pénteken Budapesten tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével. Weber kijelentette, hogy nyitva áll az ajtajuk a Tisza Párt előtt, és támogatja a Tisza Párt csatlakozási kérelmét az EPP pártcsaládjához. A frakcióhoz való csatlakozásról hivatalosan az alakuló ülésen fognak szavazni a tagok, amely kedd délután zárt ülésen kerül megrendezésre. Amennyiben Magyar Péter és pártja csatlakozik az EPP frakcióhoz, Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője korábbi ígéretének megfelelően kilép a frakcióból.

Az élő bejelentkezésre a Facebookon és a YouTube-on kerül sor, ahol Magyar Péter válaszol a felmerülő kérdésekre és észrevételekre. A közösségi szavazás eredménye és a politikus döntése felveti a kérdést, vajon jobban fogja-e képviselni az ország érdekeit Magyar Péter Brüsszelben, mint az eddigi politikusaink. A válaszokat egy újabb szavazás keretében várják délután 17 óráig.

Eközben Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke lemondott az EP-mandátumáról és átadta azt dr. Borvendég Zsuzsannának. Toroczkai a lemondásával egyben kritikát fogalmazott meg Magyar Péterrel szemben, aki szerinte egy irányított szavazással, ígérete ellenére megtartotta magának az EP-mandátumot. Toroczkai szerint Magyar Péter 8 érvet sorakoztatott fel az EP-mandátum megtartása mellett, és egyetlen ellenérvet sem említett, ami szerinte a nemzeti konzultáció vagy Karácsony budapesti lakógyűlése mellett is csak a látszatra ad. Toroczkai hangsúlyozta, hogy vannak még politikusok, akiknek számít az adott szó és az elvek. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke és EP-listavezetője, Toroczkai László aláírta a lemondó nyilatkozatot, amellyel hivatalosan is átadta az európai parlamenti mandátumát Borvendég Zsuzsannának. A lemondását követően Toroczkai kritizálta Magyar Pétert, aki szerinte nem tudott lemondani a havi körülbelül 7 millió forintos jövedelemről és egyéb juttatásokról, és ígérete ellenére megtartotta magának az EP-mandátumot.