Magyar Péter az Európai Néppárt frakciójának új EP-képviselője

Az Európai Néppárti Képviselőcsoport bejelentette, hogy 14 új képviselőt, köztük Magyar Pétert és további hat Tisza Párti képviselőt fogad a soraiba, így ők is az Európai Parlament tagjai lesznek.

A pártszövetség honlapján közzétett hivatalos közlemény szerint ez az első alkalom, hogy megerősítést nyer a Tisza képviselőinek csatlakozása a néppárti frakcióhoz az új Európai Parlament felállásában. A közleményből derült ki először hivatalosan, hogy Magyar Péter mellett Dávid Dóra, Tarr Zoltán, Kulja András Tivadar, Lakos Eszter, Gerzsenyi Gabriella és Kollár Kinga is az Európai Parlament képviselői közé tartoznak majd.

A frakciótagság és a párttagság független döntések, így bár a képviselők csatlakoztak a néppárti képviselőcsoporthoz, pártjaik nem csatlakoztak a néppárti frakcióhoz.

Manfred Weber, az Európai Néppárti Képviselőcsoport vezetője múlt héten Budapesten tárgyalt Magyar Péterrel, és kifejezte támogatását a Tisza Párt képviselőinek felvételére a frakcióba. Eközben a KDNP bejelentette, hogy kilép a Néppártból.

Az újonnan felvett európai parlamenti képviselők között más országokból is érkeztek tagok, például a BoerBurgerBeweging - BBB (Hollandia), Familien-Partei Deutschlands (Németország), Liberális Szövetség (Dánia), Nieuw Sociaal Contract (Hollandia), és a STAN - Polgármesterek és Függetlenek (Cseh Köztársaság) képviselői is csatlakoztak a néppárti képviselőcsoporthoz.

A Tisza Párt hét képviselője mellett további hét új tagot is felvett a sorai közé az EPP. A frakció a keddi, Brüsszelben tartott ülésén 97 százalékos támogatás mellett járult hozzá a Tisza Párt felvételéhez. A Néppárt közölte, hogy az új tagokkal megszilárdítja pozícióját, mint az EP legerősebb képviselőcsoportja.

A listavezető Magyar Péter korábban úgy nyilatkozott, hogy nem fog beülni az Európai Parlamentbe, ám a sorsát végül a szimpatizánsaira bízta és megszavaztatta velük, akik a mandátum felvétele mellett voksoltak.

Magyar Péter Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy a Tisza Párt képviselőinek felvétele az Európai Néppárt frakciójába "egy különleges pillanat hazánk és a Néppárt számára is" és külön örömét fejezte ki, hogy a döntés az Antall József magyar miniszterelnökről elnevezett épületben született meg.