Magyar Péter jövedelme az Európai Parlamentben

Magyar Péter hétfőn indított szavazást a Tisza Párt weboldalán, hogy a támogatók eldönthessék, vállalja-e az európai parlamenti képviselői mandátumot. A szavazók többsége, 75,6 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Magyar Péter európai parlamenti képviselőként folytassa-e a tevékenységét. Hivatalosan kedden este Brüsszelből élőben jelentette be, hogy felveszi a mandátumot, de hozzátette, ha a mandátum a pártépítés és a Tisza-közösség kárára megy, akkor maga fog azonnal lemondani a mandátumáról. A Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Péter alelnököt, felvették az Európai Néppárt frakciójába.

Az Európai Parlament (EP) képviselői jelentős összegeket vihetnek haza. Egy EP-képviselő havi tiszteletdíja bruttó 10 377 euró, ami nettó 8089 eurót jelent az uniós adók és biztosítási járulékok levonása után, ami nagyjából havi 3 millió forintnak felel meg. Magyar Péter bejelentette, hogy az EP fizetésének a felét, azaz négyezer eurót, ami átszámítva körülbelül 1.6 millió forint, felajánlja jótékonysági célra, elsősorban családokat terveznek majd támogatni. A tiszteletdíjakat az Európai Parlament költségvetéséből fedezik, és mivel a tagállamok kiegészítő nemzeti illetékeket vethetnek ki, a végleges nettó összeg a képviselő származási országának adórendszerétől függ.

Egy májusi elemzés szerint minden negyedik EP-képviselőnek van mellékes jövedelme is. A Transparency International EU részletes elemzést közölt a brüsszeli politikusok vagyonnyilatkozataiból, amely szerint a képviselők jelentős összegeket kereshettek különböző melléktevékenységekből. Azonban a valós szám még ennél is magasabb lehet, mivel az évi 5 ezer eurónál alacsonyabb jövedelmeket idén már nem kell bejelenteniük a vagyonnyilatkozatukban.

A legnagyobb mellékes jövedelmet bezsebelő képviselők között van Trócsányi László, a Fidesz korábbi EP-képviselője is. Ő a Károli Gáspár Egyetem rektori pozíziójáért, tanári fizetéséért és a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagságáért kapott tiszteletdíjból származó jelentős összeget nyilatkozott be.

A legnagyobb mellékes jövedelmet bevalló európai honatyák között szerepel Viktor Uspaskich, Jérome Rivière és Trócsányi László is, akik évente több százezer eurót keresnek a képviselői fizetésükön felül. Manfred Weber, az Európai Néppárt német elnöke is jelentős összeget, 170 ezer eurót keresett, amely szinte teljes egészében a képviselőcsoport vezetéséért járó tiszteletdíjból származik. Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője, a Tisza Párt támogatását fejezte ki, és gratulált a párt hét képviselőjének, akik a választásokon a leadott szavazatok mintegy 30 százalékát szerezték meg. Weber szerint ez az eredmény egyértelmű üzenetet hordoz a magyar polgároktól, és jó látni, hogy a Tisza Párt, amelyik felteszi a szükséges kérdéseket Magyarországon, most csatlakozik az Európai Néppárt korrupcióellenes és jogállamsággal kapcsolatos fellépéséhez. Az EPP frakciója kedd délután zárt ülésen szavazott a Tisza Párt csatlakozási kérelméről, és a frakcióba való felvételüket követően a Tisza Párt képviselői, köztük Magyar Péter is, hivatalosan is az Európai Néppárt tagjai lettek.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó Néppárt európai parlamenti frakciójából, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a Kereszténydemokrata Néppártból (KDNP) Hölvényi György bent maradt. Hölvényi György, a Fidesz–KDNP EP-képviselője ahhoz kötötte a néppárti frakcióból való kilépését, hogy a Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter belép a frakcióba. Hölvényi György a Tisza Párt felvételét követően nyilvánvalóvá tette, hogy kilép a frakcióból, bár Magyar Péternek nem volt alkalma személyesen beszélni Hölvényivel, és nem tudja, hogy meghozta-e már a döntést. A KDNP bejelentette, hogy távozik az Európai Néppártból (EPP) és annak frakciójából, miután Magyar Pétert kedden az EPP mégis felvette a frakcióba. Semjén Zsolt pártelnök és Hölvényi György EP-képviselő szerint a párt nem tud azonosulni az EPP "háborús doktrínájával" és erkölcsi okokból nem fogadja el Magyar Péter felvételét az EPP frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be.

Magyar Péter a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy "Magyarország végre tényleg visszatért az Európai Néppártba", miután a képviselők 97 százaléka megszavazta a Tisza Párt EP-képviselőinek felvételét a képviselőcsoportba. A Tisza Párt alelnöke továbbá kiemelte, hogy pártja és saját prioritásai között szerepel Magyarország visszavétele a kormánytól, az EU-ban tapasztalható szegénység és korrupció csökkentése, valamint a jogállamiság erősítése. Magyar Péter szerint az Európai Parlamentben új megközelítésre van szükség, és szeretnék lezárni a jogállamisági eljárásokat, valamint hazahozni az EU-s pénzeket. Ukrajna támogatásával kapcsolatban Magyar Péter világos álláspontot képvisel: Vlagyimir Putyin az agresszor, Ukrajna az áldozat, és bár Magyarország nem küld pénzt vagy fegyvereket, minden más eszközzel támogatja az ukránokat.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője ironikus hangvételű üzenetben "gratulált" az Európai Néppártnak, hogy felvették Magyar Pétert és társait az EPP képviselőcsoportjába, hozzátéve, hogy Magyar Péter arról ismert, hogy 17 évig súlyosan bántalmazta a feleségét. Az EPP kedden jelentette be, hogy 14 új taggal, köztük a Tisza Párt képviselőivel bővül a pártcsalád, és hatalmas többséggel, 97 százalékos támogatottsággal szavazták be a Tisza Párt tagjait. A KDNP szerint „az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik”.