Országos hőségriasztás a következő napokra

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos szerdától szombat éjfélig az egész ország területére, figyelmeztetve, hogy a hőség mindenkit megviselhet, különösen a kisgyermekeket, időseket, várandósokat és a szív- és érrendszeri betegségekkel élőket.

Az MTI jelentése szerint a hőségriasztás idején kiemelten fontos, hogy több folyadékot igyunk, elsősorban vizet, és kerüljük a déli órákban a tűző napot. Napvédő krémek használata, sapka vagy kalap viselése, valamint az árnyékban vagy légkondicionált helyiségben való tartózkodás is ajánlott. A legmelegebb órákban a megterhelő fizikai munkát is érdemes elkerülni. Az autóval közlekedőknek különösen óvatosnak kell lenniük, mivel a hőség a sofőrök koncentrációját is befolyásolhatja.

A hőségriasztás kapcsán további fontos tanácsokat is megfogalmaztak: senki se hagyjon gyermekeket vagy háziállatokat még rövid időre sem a parkoló autóban, mivel az utastér életveszélyesen felmelegedhet. Emellett a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad tüzet gyújtani, és csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. A tüzet grillezéskor vagy bográcsozáskor sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és a kerti zöldhulladék égetését is kerülni kell, még ott is, ahol azt egyébként az önkormányzat engedélyezi.