Harmadfokú hőségriasztás és intézkedések Budapest hűtésére

A keddi forróságot követően szerdára egyre melegebb időre számíthatunk, az ország minden területét érintő harmadfokú hőségriasztás van érvényben, a főváros pedig vízosztással, ivókutakkal és útlocsolással készül a meleg ellen.

A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti (NNGYK) központ, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztet mindenkit, hogy a nagy melegre való tekintettel fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet és a déli órákban kerüljék a tűző napot. Aki teheti, keressen árnyékos, légkondicionált helyiségeket és ne feledkezzen meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, vagy kalap viseléséről. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg, a vízparton tartózkodóknak pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel semmiképpen se ugorjanak vízbe. A közleményben felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy a gyermekeket, valamint a háziállatokat néhány percre se hagyják a parkoló autókban, hiszen a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a nagy melegre való tekintettel a fővárosi közszolgáltatók ivókutakkal, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét. Karácsony Gergely főpolgármester utasítására a főváros cégei és intézményei közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel hozzájárulhatnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához. Budapesten összesen 288 közparki ivókút működik, ezen túl a Fővárosi Vízművek további 766 db közkifolyót, azaz kék nyomós kutat is üzemeltet. Emellett „hűsítő szigeteket” építenek a Baross téren és a Móricz Zsigmond körtéren, valamint a BKK járatait „intenzíven” klimatizálják. A Fővárosi Vízművek felkészült arra is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan megnövelje a szolgáltatási területén kívüli agglomerációs települések irányába átadott víz mennyiségét is, ha erre igény mutatkozik.

Az FKF Köztisztasági Divíziónál locsolóautóik folyamatosan, kétszer tizenkét órás műszakban, műszakonként jellemzően 20-21 célgéppel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó-, locsoló célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat.

A főváros zöldítési programjában 2019 óta 35 ezer újonnan ültetett fával nőtt a budapesti a parkosított zöldterület. A kánikulai napokon a városi parkok hőmérséklete érdemben van alatta a környező, kövezettel burkolt terület hőmérsékletének. Budapest parkjai és zöld területei enyhülést jelentenek a forró napokon.

A Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. strandjai egy esetleges III. fokú hőségriasztás esetén este egy órával tovább, naplementéig nyitva tartanak, hogy a lakosság a lehető legtovább élvezhesse a víz hűsítő hatását. Az időjárás előrejelzések szerint ezen a héten már igazi nyár és kánikula lesz, ilyenkor sokan keresik fel a Budapest Gyógyfürdői Zrt. strandjait.

Korábban már beszámoltunk a heti várható időjárásról, melyben az is kiderül, hogy szerdától a napos, száraz időre van kilátás a hét további részében. A csúcsérték 30–36 fok között alakul majd, csütörtökön 37, pénteken akár 38 fokot is mutathatnak a hőmérők.