Bíró András, a neves újságíró és emberi jogi aktivista életét vesztette

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Bíró András újságíró, szociológus, emberi jogi aktivista, aki munkásságáért elismerésként megkapta az Alternatív Nobel-díjként is emlegetett Right Livelihood-díjat.

Bíró András életútja rendkívül gazdag és változatos volt. Szófiában született 1925. október 20-án, magyar zsidó apa és szerb anya gyermekeként. A nyilas vészkorszak és a Rákosi-rendszer idején Magyarországon élt, majd az 1956-os forradalom leverése után Franciaországba menekült, ahol letelepedett. Párizsban gazdasági újságíróként dolgozott, majd 1967-ben az ENSZ mezőgazdasági szervezetének tagja lett. Alapítója volt többek között a Ceres és a Mazingira című ENSZ-folyóiratoknak.

Az 1986-ban hazatérő Bíró András 1990-ben megalapította az Autonómia Alapítványt, amelynek célja a magyarországi romák támogatása volt, többek között földvásárlás révén. Az alapítvány és Bíró András tevékenységét 1995-ben a Right Livelihood-díjjal ismerték el.

Hann Endre, aki az utóbbi két évtizedben Bíró barátjává vált, a Facebookon emlékezett meg róla. Mint írta, Bíró András szerencsés embernek tartotta magát, és valóban az is volt. Hann szerint Bíró élete teljes volt, és békében távozott 2024. június 18-án reggel. Megemlítette azt is, hogy Bíró be tudta fejezni emlékiratát, amely a vakhittől az autonómiáig ívelő életútját öleli fel, és még annak megjelenését is megérhette.

Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus, író, Bíró András barátjaként írt nekrológjában hangsúlyozta, hogy büszke arra, hogy Bíró utolsó nyilvánosságnak szánt írásait neki, illetve lapjának, a VULKÁN-nak írta. Bojár kiemelte, hogy az írások megszületésében közös gondolataik és szellemi kölcsönhatásuk is jelen volt. Büszkeségét fejezte ki amiatt is, hogy Bíró emlékiratát, bár zavartan és sután intézte is, végül ő tárhatta a közönség elé. Az utolsó napokban, amikor már nem tudott személyesen részt venni a könyvbemutatón, videós üzenetben köszönt el: „szeretlek titeket”. Az utolsó napig terveket szőtt, többek között egy új alapítvány létrehozását tervezte, amely a demokrácia visszaépítését szolgálta volna.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is egy Facebook-bejegyzésben emlékezett meg az elhunyt újságíróról. Karácsony azt írta, hogy amikor Bíró nem sokkal a rendszerváltás előtt hazatért, jobbá akarta tenni Magyarországot. „Emberi és kisebbségi jogi aktivistaként, az Autonómia Alapítvány létrehozójaként, a zöld gondolat egyik első hazai képviselőjeként küzdött egy elfogadóbb és felelősebb társadalomért”.

Az Autonómia Alapítvány oldalán közzétett nekrológban Bíró Andrásról mint elegáns világfiúról, elkötelezett baloldaliról és tökéletes társasági emberről emlékeztek meg. Sokan rajongtak érte, és gyakran kértek tőle tanácsot. Az alapítvány munkáját is inspirálta, és olyan szellemi örökséget hagyott hátra, amelyre érdemes építkezni.