Jelentős emelkedés várható a gázolaj árában

A holtankoljak.hu tájékoztatása szerint a hét elején tovább nőnek az üzemanyagárak, különösen a gázolaj ára emelkedik jelentősen. A hétfői 2, illetve 8 forintos emelés után kedden ismét árváltozásra kell számítanunk, a benzin ára 3 forinttal, míg a gázolajé 7 forinttal lesz magasabb. Nem megszokott módon, két egymást követő napon – hétfő után kedden is – árváltozásra kell számítanunk a benzinkutakon.

A várható átlagárak a következőképpen alakulnak:

  • 95-ös benzin: 598 forint/liter
  • Gázolaj: 613 forint/liter.

Ez az emelkedés nem az első az elmúlt időszakban; legutóbb pénteken is megfigyelhető volt árnövekedés, amikor a benzin 4 forinttal, a gázolaj pedig 5 forinttal vált drágábbá.

Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint a forint gyengülése mellett a korábbi európai drágulás is megjelenik a hazai árakban, de további drasztikus emelkedést nem várnak. Az EU Weekly Oil Bulletin adatai szerint a múlt héten Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 587 forint volt, ami 8 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél, míg a dízel üzemanyag heti átlagos ára 595 forint volt, ami 7 forinttal, 1,2 százalékkal haladta meg a régiós 588 forintos átlagárat.

A Mol-csoport levelet küldött a benzinkutaknak, amelyben jelezte, hogy a heti két alkalom helyett mostantól akár hetente többször is változhat az üzemanyagok ára, így gyorsabban tudják követni a piac volatilis mozgását.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás szerint a piacon április környékén jelentős dízelár beesés volt látható, de az utóbbi két hétben visszaemelkedett Európában a dízelárrése. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára pedig azt hangsúlyozta, hogy jelentős fordulat következett be az elmúlt két hétben az európai piacon, a dízel 7 százalékkal drágult, így a hazai dízelárakban – a gyenge forint hatása mellett – ez is jól megfigyelhető. A nyári szezonban hagyományosan benzinforgalom-növekedés várható, és a főtitkár szerint az átárazások lezároltak, így a közeljövőben egy-két korrigáláson túl drasztikusabb növekedést már nem lehet várni.

A régiós mezőnyben Magyarországhoz képest több országban volt magasabb a benzin átlagára, míg a dízelolaj esetében Ausztria, Horvátország és Szerbia heti átlagára meghaladta a magyar értéket. Az olaj ára az elmúlt időszakban nem változott, de a forint jelentősen gyengült a dollárral szemben, ami indokolhatja az emeléseket.