A tengerparti emlékek veszélyei

A tengerparti nyaralás során gyakran hozunk magunkkal kavicsokat vagy kagylókat emlékként, de ez komoly problémákat okozhat, nemcsak a természetnek, hanem nekünk magunknak is.

A tengerpartok varázsa gyakran csábítja az embereket arra, hogy emléktárgyakat gyűjtsenek, ám ezeknek a szuveníreknek a gyűjtése komoly negatív következményekkel járhat. A kavicsok például fontos szerepet játszanak a partvonal stabilizálásában, segítve ezzel a part menti erózió megakadályozását vagy lassítását. Ezenkívül a kavicsok és kagylók élőhelyet biztosítanak a tengerparti élővilág számára, így azok elvitelével megfoszthatunk egy állatot az otthonától vagy táplálékától.

Számos tengerparti régióban szigorú szabályozások vannak érvényben a természetes anyagok gyűjtésével kapcsolatban. Az Egyesült Királyságban például a Cumberland területén akár 1000 fontos büntetést is kiszabhatnak azokra, akik kavicsokat vagy kagylókat visznek el a partról. Izlandon és Argentínában is tilos a kövek gyűjtése, míg Aruba szigetéről és Costa Ricáról törvényellenes a kagylók és kavicsok hazavitele. A Fülöp-szigeteken pedig bár vannak kagylók, amelyeket elvihetünk, de szigorúan szabályozzák, hogy melyek azok, amelyeket nem szabad.

2018-ban egy texasi nőt 15 napra börtönbe zártak és 500 dolláros pénzbírsággal sújtottak, mert 40 queen conch kagylót gyűjtött össze egy floridai strandon. Ez jól mutatja, mennyire komolyan veszik a tengerparti régiók a természetvédelmi szabályokat.

A kagylók és kavicsok helyett érdemes fotókkal megörökíteni a tengerpart szépségét, vagy helyi kézműves termékeket vásárolni, ezzel is támogatva a helyi gazdaságot és a fenntarthatóságot.