Újabb elektromosautó-márka érkezik Magyarországra

A svéd elektromos járműgyártó, a Polestar bejelentette, hogy 2025-ben hét új piacra lép be, köztük Magyarországra is, céljuk az eladások növelése és kedvezőbb feltételek kiharcolása a beszállítókkal.

A vállalat hétfőn hozta nyilvánosságra terveit, miszerint jövőre szeretnék kiterjeszteni tevékenységüket új területekre, ezzel erősítve pozíciójukat az elektromos autók piacán. A Polestar 2025-ben Magyarországon, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Thaiföldön és Brazíliában tervezi megkezdeni tevékenységét.

Az idei év első negyedévében a cég eladásai 40 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A terjeszkedés révén a Polestar reméli, hogy stabilizálhatja eladásait és jobb feltételeket érhet el a beszállítókkal szemben.

A globális elektromos autópiac lassulása több vállalatnál is veszteségek növekedését eredményezte. A Polestar a múlt hónapban másodszor halasztotta el az első negyedéves eredmények közzétételét, amelyeket csak június végén terveznek nyilvánosságra hozni.

A cég idén a Polestar 3 és Polestar 4 típusú SUV-ok értékesítésének növekedését várja, amely hozzájárulhat a bevételek emelkedéséhez. A Polestar célja, hogy 2025-re 155 000-165 000 autót értékesítsen, ami jelentős növekedés az idei évre tervezett 54 600 darabhoz képest.

A vállalat részvényárfolyama a mai napon 6,9 százalékkal emelkedett, bár az év eleje óta a részvények értéke mintegy 67,8 százalékkal csökkent.

A Polestar a Volvo Cars egykori motorsport-részlegéből fejlődött önálló, tisztán elektromos autókat gyártó márkává. Eddig többek közt az különböztette meg a többi gyártótól, hogy csak online kínálták az autóikat a vásárlóiknak, de most a skandináv piacokon már bemutatótermeket és szervizpontokat nyitottak, hogy a nem progresszív szemléletű ügyfeleket is elérjék.

Magyarországon valószínűleg hagyományos értékesítési modellt követ majd a Polestar, bár erről még nincs hivatalos információ. Jelenleg a Polestar három modellt kínál: a Polestar 2 szedán, a Polestar 3 szabadidőjármű és a Polestar 4 terepkupé. A közeljövőben a Polestar 5 négyajtós gran turismo és a Polestar 6 elektromos roadster is csatlakozik a kínálathoz.