Sopsits Árpád őszintén beszélt agydaganatáról

Sopsits Árpád, a nevelőintézeti gyerekből lett montreali filmfesztivál díjazottja, először nyilatkozott agydaganatáról és a súlyos műtétről, amelyen átesett.

Sopsits Árpád filmrendező a Rónai Egon vezette Húzós című podcast adásában számolt be először arról, hogy agydaganata volt, amit meg is műtöttek. A beavatkozás sikeres volt, de magas kockázatokkal járt, például azzal, hogy akár fél oldalára is lebénulhatott volna. Szerencsére a műtét után Sopsits látott, beszélt és mozgott. A teljes daganat eltávolítása nem volt lehetséges, így több évig tart majd a gyógyulási folyamat. A rendező jelenleg jól van, kemoterápiás kezelést kap, és tisztában van azzal, hogy a teljes felépülés nem megy egyik napról a másikra. A műtétet 2022 szeptemberében végezték el, és az állapot felülvizsgálata 2023 szeptemberében várható.

A rendező elmesélte, milyen érzés volt szembesülni a diagnózissal. Két orvos érkezett hozzá, az egyik ödémáról, a másik agydaganatról tájékoztatta. Sopsits humorral kezelte a helyzetet, még a szövettani eredmények érkezését is "kegyelemdöfésnek" nevezte. A nehéz időszakban feleségül vette hosszú ideje tartó párját, mert nem akarta, hogy öröklés nélkül maradjon.

Sopsits Árpád hozzátette, hogy bár jelenleg jól van, daganata sajnos visszatérő típusú, és az orvosok szerint három-öt éven belül ismét megjelenhet. Ennek ellenére a rendező terveket szövöget a jövőre: szeretne írni, filmeket készíteni és tanítani, de nem hagyományos keretek között.

A gyerekkoráról is mesélt Sopsits, elmondva, hogy a nevelőintézetből három dolog segítségével jutott el a diplomás alkotói pályáig: a kitartás, a szerencse és a makacsság, hogy az ember ki akar szabadulni a helyzetből. A Torzók című filmjében is feldolgozta az intézetben átélt abúzust, amely szerinte nem gyakori, de a fiatalok nem tudják megbeszélni egymás között. Sopsits szerint a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek nem tanulnak meg dönteni, és amikor kikerülnek az életbe, a hirtelen szabadság traumatikus lehet. A rendező szeretne foglalkozni állami gondozott gyerekek tehetségének fejlesztésével, de a minisztérium elutasította az ötletét.

A magyar filmezés jelenlegi helyzetéről is beszélt, kritizálva, hogy gyakran indok nélkül utasítanak el forgatókönyveket. Vajna idején történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy bár nem támogatta A martfűi rém című sikerfilmjét, de elfogadta, ha mások egy ötletet jónak ítéltek.