Kifütyülték Rod Stewartot egy németországi koncerten

Sir Rod Stewartot, a Grammy-díjas brit énekest kifütyülték egy németországi koncerten, amikor a háttérben megjelent Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arcképe és az ukrán zászló.

A 79 éves énekes, aki korábban nyíltan bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az ukrajnai háborút, a lipcsei Quarterback Immobilien Arénában lépett fel nemrég. A koncerten, mielőtt elkezdte volna énekelni a Rhythm Of My Heart című dalát, amelyet háborús dalnak tart és Kijevnek szentelt, a színpad mögötti képernyőn megjelent az ukrán zászló, majd Zelenszkij képe is.

A közönség reakciója azonban nem volt egyértelműen pozitív. A közzétett videók tanúsága szerint a tömeg gúnyolódva fogadta az ukrán elnök tiszteletére tett gesztust, és egy ponton kifütyülték és kifújolták Stewartot.

Rod Stewart, aki 2022 óta rendszeresen elítéli Oroszországot és Putyint, nemrégiben a Sky Newsnak adott interjújában kifejezetten durva szavakkal illette az orosz elnököt, például “seggfejnek” nevezte, és kibérelt egy lakást egy hétfős menekült ukrán családnak. Azzal viszont nem számolt, hogy Lipcsében – és a teljes egykori Német Demokratikus Köztársaság területén – a szélsőjobboldali AfD számít a legnépszerűbb pártnak jelenleg, mely nemcsak jó kapcsolatokat ápol a putyini rezsimmel, de kampányol is az ellen, hogy Németország segítse Ukrajnát. Szintén népszerű a régióban a nemrég alakult, szélsőbalos Bündnis Sahra Wagenknecht is, melyet a Linke nevű baloldali pártból kilépő Sahra Wagenknecht alapított, mely az AfD-hez hasonlóan Ukrajna támogatása ellen szólal fel rendszeresen.

A történtek ellenére Rod Stewart hamarosan ismét Németországban fog koncertezni, először a hamburgi Barclays Arénában, majd Kölnben és Münchenben is fellép júniusban. Münchenben, ahol az ukránok a 2022-ben rommá lőtt harkivi stadion egy teljes szektorát állították ki, hogy emlékeztessenek arra: jelenleg is háborúban áll az országuk Oroszországgal. A szétzúzott betondarabok és darabokban lévő műanyag székek a stadionból, amely a 2012-es Európa-bajnokság alatt a holland válogatott edzőbázisaként szolgált, a müncheni labdarúgó Európa-bajnokság idején kerültek kiállításra. Az esemény házigazdája Andrij Sevcsenko, az ukrán szövetség elnöke volt, és a szektort a meccs után Düsseldorfba költöztetik, ahol Ukrajna a következő csoportmeccsét játssza Szlovákia ellen.

Szerhij Rebrov szövetségi kapitány – a Ferencváros korábbi vezetőedzője – a meccs felvezetéseként úgy nyilatkozott, hogy rengeteg üzenetet kapnak a játékosok és a menedzsment tagjai is a fronton harcoló katonáktól, akik azt kérik tőlük, mutassák meg az ukránok küzdőszellemét a tornán. Rebrov ígérete szerint erre nem lehet majd panasz.

Michael Roth, az Olaf Scholz német kancellár vezette SPD külpolitikai szakértője vasárnap, a koncert után “a nap hősének” nevezte Stewartot. “Köszönöm az ukrán nép iránti szolidaritásodat!” – írta Twitteren.

A közvélemény azonban továbbra is megosztott az ukrajnai háború kérdésében: egyesek attól tartanak, hogy Németország Kijev melletti kiállása a háború eszkalálódását kockáztatja, míg mások nehezményezik az Ukrajnára fordított pénzmennyiséget.