Putyin fegyvereket szállít a barátainak, Amerika elleni csapásokhoz

Orosz vélemény szerint harmadik országoknak átadott fegyverrendszerekkel lehetne támadni az Ukrajnát támogató államok érdekeit.

Az orosz–ukrán háborúban a front állóháborús jellegűvé vált, de a geopolitikai feszültség növekedése miatt egyre nagyobb hatással van a globális folyamatokra. A felek egyre gyakrabban lépik át a saját maguk által felállított vörös vonalakat. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy nyugati nagy hatótávú fegyvereket bevetnek az orosz területeken, de az ukrán vezetők is szigorúan betartották ezt a korlátozást, és csak saját gyártású fegyvereikkel támadtak orosz területeket.

Ukrajna háború kitörése óta rengeteg nyugati fegyverrendszert kapott, de azok használatára komoly korlátozások vonatkoztak az eszkaláció elkerülése érdekében. A korlátozások feloldásával kapcsolatos viták után döntöttek úgy, hogy a nyugati fegyvereket csak az ukrán határvidéken lévő vagy azt fenyegető célpontok ellen lehet bevetni.

Moszkva válaszul mérlegeli, hogy szimmetrikusan reagáljon a nyugati fegyverek bevethetőségére vonatkozó korábbi tilalom feloldására. Dmitrij Medvegyev szerint ez jelentős változás lenne Oroszország külpolitikájában, és arra utalt, hogy harmadik országokon keresztül érzékeny csapásokat mérhetnek az USA-ra és szövetségeseire.

A Közel-Kelet tűnik a legvalószínűbb célpontnak, ahol Irán által támogatott milíciák, mint a jemeni húszik vagy az iraki síita fegyveres csoportok, támadhatnák az amerikai és szövetséges katonai létesítményeket. Ha Oroszország modern rakétarendszereket szállítana ezeknek a csoportoknak, az komoly problémát jelentene az USA és szövetségesei számára. Oroszországnak ehhez Irán beleegyezésére is szüksége van, ami a két ország viszonyát tekintve nem elképzelhetetlen.

Az ukrajnai válság kapcsán növekvő feszültség és az eszkalációs kockázatok jelzik, hogy a helyzet egyre bonyolultabbá válik.

(Borítókép: Egy orosz RS-24 Yars rakétakomplexum gurul a Győzelem napi felvonuláson a Vörös téren, 2024. május 9-én, Moszkvában. Fotó: Contributor / Getty Images)