Gyerekmentes jövő? Ezért nem akar babát vállalni a Z generáció

Egy friss ausztrál kutatás szerint a Z generációsok és az ezredfordulósok közül egyre kevesebben vállalnak gyermeket, főként a pénzügyi kihívások miatt. A Red Bridge kutatócég adatai alapján a 18-34 évesek több mint fele emiatt dönt úgy, hogy nem vállal gyermeket. A gyermekvállalást mellőző fiatalok 35 százaléka egyetemi végzettségű, és 33 százalékuk heti 2000 dollárnál többet keres.

Kos Samaras, a Red Bridge igazgatója szerint a fiatalok anyagilag annyira megszorultak, hogy már nem is gondolhatnak arra, hogy gyermeket hozzanak az egyenletbe. A fiatalabbaknak magas összegeket kell kifizetniük jelzáloghitelre vagy albérletre, emellett diákhitelük is van, és gyakran a lehetőségeiket meghaladóan élnek. Samaras hozzátette, hogy a fiatal ausztrálok esetében ez nem jelenti a gyerekvállalás teljes elvetését, de a tervezést későbbre halasztják, ami további problémákat is jelenthet.

Az ingatlanárak magassága nem csak Ausztráliában, hanem Magyarországon is problémát jelent, ahol nem csak Budapesten, hanem a vidéki kisvárosokban is drága saját lakást vásárolni. Emiatt egyre több fiatal marad a szülői házban, ami szintén hozzájárul a gyerekvállalás eltolódásához vagy elmaradásához.

A Z generáció, különösen a nők, eltérnek a korábban "normálisnak" tekintett társadalmi elvárásoktól. Egy korábbi felmérés szerint sok nő élvezi életében a rugalmasságot, amit a gyerekvállalás megváltoztatna, ezért döntenek úgy, hogy nem válnak édesanyává. Egy 2023-as amerikai tanulmány szerint a Z generáció és az ezredfordulósok mindössze 55%-a tervezi, hogy gyermeket vállal, és minden negyedik megkérdezett teljesen kizárja a szülőséget, leginkább azért, mert "időt akarnak maguknak".

Jean Twenge professzor és munkatársai szerint az ezredfordulósokat egyre inkább külsődleges szempontok, mint a pénz, a hírnév és az imázs vezérlik, miközben eltávolodnak a közösségi értékektől. A University College London kutatásai szerint a diákok egyharmada nem akar gyermeket, és a klímaváltozás is szerepet kapott a döntésükben.

Nehéz elképzelni egy olyan jövőt, ahol a Z generációnak nincsenek leszármazottai. Amerikában már több tudós fejezte ki aggodalmát, hogy a csökkenő népességszám csak rosszabbodni fog, ha a Z generációból sokan nem vállalnak gyereket.