Bosch akvizíciós tervek: a Whirlpool lehet a célkeresztben

A Bosch megfontolja, hogy tétet tegyen az amerikai Whirlpool háztartási készülékgyártó vállalatra, ami jelentős lépés lenne a globális piac meghódításában.

A Reuters információi szerint a Bosch tanácsadókkal tárgyal az ajánlattétel lehetőségéről, amelynek keretében a Whirlpoolt, melynek piaci értéke körülbelül 4,8 milliárd dollár, megvásárolnák. Egyelőre azonban nem dőlt el, hogy a Bosch valóban előterjeszti-e az ajánlatot. A tárgyalásokról és az akvizíciós szándékról szóló híreket egyik érintett fél sem erősítette meg.

Az akvizíció megvalósulása jelentős előnyt jelentene a Bosch számára, különösen egy olyan időszakban, amikor az ázsiai versenytársakkal való küzdelem egyre intenzívebbé válik. A Whirlpool az elmúlt időszakban jelentős átalakuláson esett át, például európai üzletágát egy török vállalat, az Arcelik vezetésével egyesítették, és eladták a közel-keleti valamint afrikai részlegeiket is.

A Bosch, melyet leginkább mint a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítóját ismerünk, korábban is jelezte, hogy nagyobb akvizíciókat tervez. Stefan Hartung vezérigazgató májusban beszélt arról, hogy több nagyobb felvásárlási célpontot vizsgálnak, és június elején újságíróknak azt nyilatkozta, hogy nyitottak arra is, hogy egyes részlegeiket tőzsdére vigyék a finanszírozás érdekében.

A Whirlpool, amely főként nagyméretű háztartási készülékeiről, mint például mosógépek és hűtőszekrények, ismert, az utóbbi időben kisebb készülékekkel, mint az eszpresszógépek, próbálta bővíteni termékpalettáját a növekedés lassulása miatt. Nemrégiben közel 1000 munkahely megszüntetését is bejelentették a profitnövelés céljából.

A cég piaci értékének közel fele eltűnt az elmúlt két év során, míg a svéd Electrolux 35 százalékos csökkenést szenvedett el ugyanebben az időszakban. A Bosch iránti érdeklődés hírére a Whirlpool részvényei 13,9 százalékos emelkedést mutattak.

: Forrás: Reuters