Orosvári Zsolt elvesztette a rokkantsági ellátás miatt indított perét

Elvesztette az állam elleni pert Orosvári Zsolt, aki a méltánytalanul alacsony, havi 90 ezer forintos rokkantsági ellátása miatt fordult a bírósághoz. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő számolt be az ügyről a Facebookon, amelyről a Népszava is beszámolt.

Orosvári Zsolt, aki jelenleg 50 százalékos rokkantsági fokozatban részesül, betegsége miatt már nem képes munkát vállalni, és két kiskorú gyermekét egyedül neveli. Hadházy szerint az állam körülbelül 300 ezer polgárát hagyja hasonlóan nehéz helyzetben.

A Veszprém-Kukac portál részleteiben is beszámolt a tárgyalásról, ahol Orosvári elmondta, hogy betegsége súlyosbodott, és a megfelelő egészségügyi ellátáshoz magánúton kell hozzájutnia, miközben minden tartaléka elfogyott.

A férfi a perben két fő érvvel támadta az államot: az emberi méltóság és a szociális biztonság jogsérelmével, valamint a 2020 utáni és a korábbi rokkantellátások közötti indokolatlan különbségtétellel érvelt, amely hátrányosan érinti azokat, akiket 2020 előtt minősítettek rokkantnak. A Strasbourgi Bíróság korábbi ítélete szerint a magyar államnak rendeznie kellett volna a rokkantsági ellátásokat, de a módosítás során az utolsó évben kapott átlagbér alapján határozták meg az ellátás összegét, ami miatt Orosvári és sokan mások az alsó határnál is kevesebbet kapnak.

A veszprémi bíróság végül elutasította Orosvári beadványát, így az ügy nem kerül az Alkotmánybíróság elé.

Érdemes megemlíteni, hogy Orosvári Zsolt korábban jelentős társadalmi munkát végzett: saját kezdeményezésére, civil felajánlásokból összegyűjtött csaknem 5 millió forintból több mint 300 ágyat vásárolt és osztott szét az ország 30 gyerekkórházának, sőt, megszervezte, hogy több egészségügyi intézmény klímát is kaphasson.

: Népszava : Népszava - Elvesztette az alacsony rokkantsági ellátás miatt indított perét a magyar férfi, aki évekkel ezelőtt több gyerekkórháznak is segített