Összeomlott az izraeli háborús kabinet

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette a háborús kabinet megszűnését, és közölte, hogy a jövőbeni háborús konzultációkat egy szűkített bennfentes csoporttal fogja folytatni.

Benjámin Netanjahu vasárnap hozta nyilvánosságra, hogy a korábban koalíciós megállapodás részeként létrehozott, hattagú háborús kabinet megszűnik. A döntés mögött politikai és stratégiai megfontolások állhatnak. A háborús kabinet létrehozását eredetileg Benny Gantz, a Nemzeti Egység párt korábbi vezetője és Netanjahu fő riválisa kérte, de Gantz már kilépett a kabinetből és előrehozott választásra szólított fel Izraelben. "Gantz távozott - nincs szükség többé kabinetre" - nyilatkozta Netanjahu.

A miniszterelnök döntése nem pusztán egy szervezeti átalakítás, hanem egy tudatos politikai manőver is. Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamár Ben-Gvír nemzetbiztonsági miniszter, mindketten a szélsőjobboldali tábor képviselői, korábban egy új kabinet felállítását javasolták, amelyben a koalíciós pártok vezetői is részt vettek volna, de Netanjahu ezt az ötletet elutasította.

Netanjahu kiemelte, hogy a Hamász elleni harc során olyan döntéseket kellett meghoznia, amelyek nem mindig egyeztek meg a katonai vezetés nézeteivel. "Nekünk egy országunk van egy hadsereggel, és nem egy hadsereg egy országgal" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az izraeli sajtó szerint Netanjahu a jövőben egy szűkebb körben, kiválasztott személyekkel, köztük Yoav Gallant védelmi miniszterrel és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel fogja folytatni a háborús konzultációkat, akik mindketten tagjai voltak az előző háborús kabinetnek. Emellett a 14 tagú új kabinetben várhatóan helyet kap majd az ultraortodox Shas párt elnöke, Arije Deri is.

A megfigyelők szerint Netanjahu stratégiája egyértelmű: minimalizálni kívánja azoknak az embereknek a számát, akik beleszólhatnak az érzékeny biztonsági kérdésekbe. Közben a Times of Israel szerint izraeli autópályát is kormányellenes tüntetők blokkoltak.

Amos Hochstein amerikai különmegbízott, aki az Izrael és az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport közötti további eszkaláció elkerülésére tett kísérletek részeként tartózkodik Izraelben, tervek szerint előbb Isaac Herzog izraeli elnökkel, majd Netanjahuval is találkozik, este pedig várhatóan Jair Lapid és Beni Ganc ellenzéki képviselőkkel is tárgyalni fog.

A hadsereg megerősítette, hogy a taktikai szünetek ellenére a harcok nem állnak le a Gázai övezet déli részén. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége, amely a legnagyobb humanitárius szervezet a térségben, arról számolt be, hogy hétfőn Rafahban és máshol délen is folytatódtak a harcok, és hogy „operatív szempontból még semmi sem változott”.