Még két hétig lehet nevezni, hogy aztán örökre róla beszéljenek

Tizedik alkalommal hirdetik meg a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat. A győztes az elismerés mellé egymillió forintot kap, illetve 15 millió forint értékű médiakampánnyal segítik könyve népszerűsítését. Nevezni 2024. június 30-ig lehet.

A Margó Irodalmi Fesztivál idén ünnepli tizedik évfordulóját, amely során ismét felkutatják a legígéretesebb első prózakötetes szerzőket. A díjat 2015-ben alapították azzal a céllal, hogy a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket széles körben megismertessék. A nyertes nemcsak pénzjutalomban részesül, hanem a Bookline, a díj kiemelt támogatójának köszönhetően jelentős médiatámogatást is kap, amelynek értéke 15 millió forint.

A Margó-díjas szerző további előnyöket is élvezhet, mint például a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon való önálló bemutatkozás, próbafordítások és egy éves tárcasorozat publikálásának lehetősége a Könyves Magazinban.

A nevezési feltételek között szerepel, hogy a pályázó műve magyar nyelvű prózakötet legyen, amely 2023. július 1. és 2024. június 30. között jelent meg és került kereskedelmi forgalomba, valamint hogy az adott kötet legyen a szerző első prózakötete.

A díjazottak között különdíj is talál gazdára. Az Erste Bank támogatásával létrejött Margó x Erste #higgymagadban különdíj félmillió forinttal jutalmazza azt a szerzőt a legjobb tíz közül, aki írásaival leginkább inspirálja az olvasókat. Az előző évben Szűcs Ádám vehette át ezt a külön elismerést.

A nevezéseket 2024. június 30. éjfélig várják, a döntőbe jutó tíz kötetet a Könyves Magazin szerkesztősége válogatja ki szeptemberig. A győztest pedig egy szakmai zsűri választja ki, amely a Fiatal Írók Szövetségének, a Szépírók Társaságának és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből áll. A díjátadó ünnepséget 2024 októberében rendezik meg a Nemzeti Táncszínházban, a Millenárison.

Az elmúlt évek során olyan neves szerzők kapták meg a Margó-díjat, mint Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, Vonnák Diána, és legutóbb Visky András. Emellett az irodalmi élet más területein is támogatják a tehetségeket, például az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj idei nyertesei között Tompa Andrea, Bíró Kriszta, Péntek Orsolya és Kiss Tibor Noé is helyet kapott, akik hat hónapon keresztül havi nettó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek, illetve egy különdíjat is átadtak egyszeri nettó 300 ezer forintos díjazással. Az ösztöndíj célja, hogy lehetőséget biztosítson a művészeknek a politikamentes, szabad alkotáshoz. A korábbi évek irodalmi ösztöndíjasai között olyan nevek szerepelnek, mint Kabai Lóránt, Mesterházi Mónika, Peer Krisztián, Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Cserna-Szabó András, Mán-Várhegyi Réka, Ménes Attila, Szőcs Petra, Zoltán Gábor, Szabó Imola Julianna, Szijj Ferenc, Tamás Zsuzsa, Tóth Kinga, Závada Péter, Erdős Virág, Fenyvesi Orsolya, Áfra János, András László és Zsille Gábor.