Magyar Péter fontos szavazást indít

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke bejelentette, hogy hétfő reggel egy fontos kérdésben indít szavazást, amelynek eredményét bármilyen legyen is, elfogadni fogja.

Magyar Péter vasárnap este a közösségi oldalán jelentette be, hogy a szavazást a párt honlapján fogja közzétenni, és azon reggel 8 órától este 8 óráig lehet majd részt venni. A politikus nem részletezte előre, hogy milyen kérdésben kéri majd ki a követői véleményét, de a bejegyzése alatti hozzászólásokból sokan arra következtetnek, hogy a döntés arról szólhat, Magyar Péter az Európai Parlamentbe vagy a Fővárosi Közgyűlésbe üljön-e be.

Magyar Péter sikeres politikusként van számon tartva, hiszen a Tisza Párt a június 9-i európai parlamenti választáson közel 30 százalékos eredményt ért el. A politikus a választások után adott interjúban örömét fejezte ki az eredmények kapcsán, és elképesztő teljesítménynek nevezte a több mint 1 millió 340 ezer voksot, amit az EP-választáson kaptak, valamint azt, hogy a fővárosi listán alig volt különbség a kormánypártokkal szemben.

A Medián felmérése szerint a Tisza Párt különösen népszerű a fiatalabb választók körében. Magyar Péter szavazóinak 22 százaléka 18 és 29 év közötti, 24 százaléka pedig 30 és 39 év közötti, míg a Fidesz-KDNP és a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció szavazóinak csak mintegy ötöde 40 év alatti. A Tisza Párt szavazóinak 46 százaléka 40 év alatti, valamint csupán 29 százaléka 50 év feletti, ami jelentős eltérést mutat a többi nagy párt szavazóinak korösszetételéhez képest.

Az EP-választáson a Fidesz-KDNP 2 048 211 szavazatot kapott, ami 11 mandátumot jelentett, míg a Tisza Párt 1 352 699 szavazatával 7 mandátumot szerzett. A DK-MSZP-Párbeszéd koalíció 367 162 szavazatot kapott, amely összesen 2 mandátumra volt elegendő.

Nagy Ervin színész, aki a választási kampány során több alkalommal is elkísérte Magyar Pétert, elárulta, hogy a politikus az a rejtett tehetsége volt a Fidesznek, akit nem vettek észre. Nagy Ervin szerint Magyar Péter az a politikai tehetség, akit minden módon támogatni kell, és bár emberileg nem ismerik egymást mélyen, elveik és értékeik alapján kötődnek egymáshoz. A színész a kampány heteiben néhány nagyvárosba követte Magyar Pétert, de a szoros munkaütem és családi kötelezettségek miatt nem tudott teljes mértékben kiszakadni a mindennapokból. Nagy Ervin a kultúra területén tapasztalt "teljes ciánozásról" is beszélt, és arról, hogy korábbi nyílt véleménynyilvánítása miatt már korábban közellenséggé vált bizonyos körökben.

A Tisza Párt váratlanul erős szereplése miatt került érdekes helyzetbe, hiszen a párt európai parlamenti listáján 12 fő szerepel, 7 mandátumot szereztek, míg a fővárosi listán 14-en vannak, 10 mandátumot szereztek. A jelöltek egy részét - vélhetően káderhiány miatt - mindkét helyen elsütötték: az EP-listán szereplők közül 5-en bejutottak a Fővárosi Közgyűlésbe is. Mindkét listán Magyar az első, korábban ugye azt mondta, egyik helyre sem ülne be.

Most azonban Magyar Péter megszavaztatja, hogy elmenjen-e Brüsszelbe. A politikus korábban állította, hogy nem tervezi felvenni az EP-mandátumát, azonban sokan, többek között a TISZA Párt közössége és befolyásos európai politikusok, valamint tanácsadói próbálnak meggyőzni az ellenkezőjéről. Magyar nyolc érvet sorolt fel, amelyek a képviselőség mellett szólnak, ellenérvet viszont nem hozott egyet sem. Az érvek között szerepel, hogy az EP képviselőség egy hónapban körülbelül 8 napi brüsszeli és strasbourgi kint tartózkodással megoldható, és hogy bevett gyakorlat az Unió országaiban, hogy EP képviselőkből kerül ki a kormányváltó ellenzék vezetője. Szavazni este 8-ig lehet.

Az IDEA Intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs szerint Magyar Péter a szavazást egyfajta nemzeti konzultációhoz hasonlatos dramaturgiával bonyolítja le, ahol a politikus a közösségétől függetlenül keres felhatalmazást politikai cselekvésre. Böcskei szerint a szavazás irányított, mivel Magyar Péter csak egy „nyomos ellenérvet” említett, de bármi is lesz a végeredmény, ő elfogadja. A politikus közösségi oldalán jelezte, hogy eljutott hozzá is, hogy többen hiányolták az ellenérveket, de szerinte ők mindent másképp csinálnak, mint sokan mások, és marad, aki volt.