Magyar Péter és az MCC diákjai együtt a reptéren

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjaival fotózkodott a reptéren, mielőtt Brüsszelbe indult volna a néppárti frakcióülésre. A politikus Facebook-bejegyzésében osztotta meg a találkozóról készült képet, amelyen az MCC-s diákokkal látható együtt, és hozzáfűzte, hogy "az MCC-s diákok szerint is árad a TISZA" a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Magyar Péter a Tisza Párt honlapján közzétett szavazásban kérte a párttagok véleményét arról, hogy legyen-e európai parlamenti képviselő a következő ötéves uniós ciklusban. A szavazás hétfőn 20 órakor zárult le, és a szavazók több mint 75 százaléka támogatta, hogy Magyar Péter vegye fel az EP-mandátumát. Összesen 91 315-en szavaztak, és a végeredmény 75,6 százalék igen, 24,46 százalék nem lett. A Tisza Párt alelnöke hétfőn kiutazott Brüsszelbe, és a TikTok-oldalán köszönte meg a sok szavazatot, megerősítve, hogy beül az Európai Parlamentbe a következő ciklusban.

A Tisza Párt és a néppárt közötti tárgyalások már korábban megkezdődtek, Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője múlt héten Budapestre látogatott, és Magyar Péterrel tárgyalt a Tisza Párt hét megválasztott európai parlamenti képviselőjének csatlakozásáról a néppárti frakcióhoz. A Néppárt kedden szavazást tart Magyar Péter pártjáról, hogy minél hamarabb lezáruljanak a tárgyalások.

A Tisza Párt és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) egy pártcsaládba kerülése azonban problémát jelenthet, tekintettel arra, hogy a Fidesz 2021-ben távozott a néppárti frakcióból és a mögötte álló európai pártcsaládból, míg a KDNP-s Hölvényi György mindkettő tagja maradt. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint kizárt, hogy a Tisza Párt és a KDNP egyszerre legyenek a néppárt tagjai. Magyar Péter bejegyzésében azt is jelezte, hogy amennyiben ő elfogadja az EP-képviselői mandátumot, Hölvényi György kilépne az európai pártszövetségből.

Az MCC, amelynek diákjaival Magyar Péter a reptéren fotózkodott, jelentős állami támogatást kapott az elmúlt években. Az alapítvány vagyona 2020 előtt elhanyagolható volt, de hirtelen több százmilliárd forintos részvényportfóliót és több mint százmilliárd forintot kapott. Az MCC célja, hogy a Kárpát-medencében 10 ezer diákot tanítson, az általános iskolásoktól az egyetemistákig. Az intézmény nagyvonalú ösztöndíjakat, kiváló kollégiumi elhelyezést és ingyenes táborokat kínál a diákjainak.

A Facebook-poszt alatt gyorsan megjelent Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, aki kritikusan szólt Magyar Péterhez, emlékeztetve arra, hogy korábban "janicsároztatta" az MCC diákjait, most pedig politikai céljaira akarja felhasználni őket. Magyar Péter viszontválaszában kérdőre vonta Orbánt a Néppárt álláspontjával kapcsolatban, és felvetette, hogy a Fidesz is támogatott már "háborúpárti" jelöltet.