Magyar Péter EP-mandátumának sorsa a támogatók kezében

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa, szavazást írt ki arról, hogy elfogadja-e az Európai Parlamenti képviselői mandátumot. A döntés a párt támogatóinak kezében van, akik a párt honlapján adhatták le voksukat.

Magyar Péter korábban kijelentette, hogy nem tervezi, hogy európai parlamenti képviselő legyen, azonban több befolyásos személy és csoport, köztük a TISZA Párt közössége, európai politikusok és tanácsadói próbálják meggyőzni az ellenkezőjéről. A politikus a Facebook-oldalán is jelezte, hogy hétfőn fontos kérdésben kéri majd támogatói véleményét, és kifejtette, hogy a döntést, bárhogy is alakul, elfogadja.

A szavazás hétfő reggel 8 órakor indult a Tisza Párt honlapján, és este 8 óráig tartott, a részvételhez e-mail cím megadása és az adatkezelési tájékoztató elfogadása szükséges volt. A párt összesen 7 mandátumot szerzett a június 9-i választáson, és Magyar Péter szerint a közösség kollektív bölcsességére számítottak az eredmények értékelésében.

Magyar Péter nyolc érvet sorolt fel a képviselői mandátum elfogadása mellett. Ezen érvek között szerepel, hogy így lehetősége nyílna felszólalni az Országgyűlésben, jobb alkupozíciót érhetne el az Európai Néppártban, és hogy a KDNP politikusa, Hölvényi György kilépne az európai pártszövetségből, ha ő csatlakozna. Továbbá kiemelte, hogy EP-tapasztalattal és helyismerettel rendelkezik, ami előnyös lehet a Tisza Párt számára az Európai Néppártban való eredményes munkavégzéshez.

A politikus hangsúlyozta, hogy a pártépítést nem akadályozná a havi legfeljebb 8 brüsszeli vagy strasbourgi munkanap, és ha szükséges, kész lemondani a képviselőségről. Az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője, Manfred Weber, a múlt héten tárgyalt Budapesten Magyarral a Tisza Párt felvételéről.

Magyar Péter arra kérte a közössége tagjait, hogy a fentiek fényében szavazzanak igennel vagy nemmel. Ahogy ígérte, bármi is lesz a döntés, azt tudomásul veszi. "Kérlek, ti is vegyétek tudomásul a többség döntését. Mindenképp szeretném elkerülni, hogy az eredmény törést okozzon a kivételes közösségünkben" – tette hozzá Magyar Péter.

Ellenérvek, technikai problémák és közösségi viták

A Tisza Párt alelnöke egy a bejegyzés alatti kommentben hozzátette, hogy szerinte egy nyomos ellenérv van, hogy sokan nem szeretnék, hogy kimenjen, mert láttak rossz példákat. „Talán már az eddigi tevékenységünkkel is bebizonyítottuk, hogy mindent másképp csinálunk, mint sokan mások. Ha kell, napi 24 órát dolgozunk, ha kell esőben, ha kell napsütésben, ha kell a legkisebb faluban, ha kell Brüsszelben, ha kell, egy platós autóról, ha lehet, a köztévében. Én maradok, aki voltam és elfogadom a többség döntését. A képviselőség nem a pénzről és nem is a munka elkerüléséről szól. Pont ellenkezőleg” – írta.

A szavazás technikai akadályokba ütközött, többen jelezték, hogy nem tudják véglegesíteni a szavazatukat, mivel nem kapnak visszaigazoló emailt. A párt oldalán az apró betűs részben arra hívták fel a figyelmet, hogy az email megérkezésére egyes esetekben akár egy órát is kell várni.

A szavazás eredményeként a véleményt nyilvánítók 75,57 százaléka azt szeretné, hogy Magyar Péter Brüsszelben legyen EP-képviselő. A szavazatokat hétfőn reggel 8 és este 8 között lehetett leadni a párt honlapján, és Magyar Péter a Facebook-oldalán folyamatosan beszámolt az állásról. A legutóbbi frissítés szerint több mint 50.000 szavazat érkezett, és a voksolók több mint 75 százaléka támogatta, hogy Magyar Péter felvegye EP-képviselői mandátumát, míg kevesebb mint 25 százaléka nemmel szavazott. Magyar Péter vasárnap reggel azt is közölte, hogy tíz napon belül bejelenti, kik lesznek a TISZA Párt EP-képviselői.

A közösségi médiában azonban nem csak a szavazás körül forrtak az események. Hétfőn Magyar Péter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója között heves szócsata bontakozott ki a Facebookon. Orbán Balázs azzal vádolta meg Magyar Pétert, hogy korábban "gátlástalanul, penetráns módon hazudozott" a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjairól, majd kifogásolta, hogy Magyar Péter most a diákokkal közös fotót posztolt, amelyen az MCC-s diákokkal látható a reptéren, Brüsszelbe indulás előtt. Magyar Péter válaszában Orbán Balázst arra kérte, hogy ne bántsák a fiatalokat, és kérdőre vonta a Néppárt politikáját is, amelyet Orbán Balázs említett a kommentjében.