Elképesztő végkielégítést kapnak a magyar EP-képviselők

A magyar képviselők jelentős végkielégítést vehetnek fel az Európai Parlamentből távozva, minden hivatalban töltött év után egy havi tiszteletdíjnak megfelelő összeg jár nekik átmeneti ellátásként.

Az Európai Parlament (EP) nagylelkűen bánik a távozó képviselőivel, hiszen minden hivatalban töltött év után egy havi tiszteletdíjra jogosultak, amit átmeneti ellátás címen kapnak meg, és minden képviselő legalább hat hónapnyi illetményre számíthat.

A 24.hu beszámolója szerint, akik csak egy ciklust, azaz öt évet töltöttek el Brüsszelben, azoknak is fél évnyi tiszteletdíj jár, ami jelenlegi értéken 62 262 eurót (körülbelül 25 millió forintot) tesz ki. Ebben a csoportban hét magyar politikus található, köztük Hidvéghi Balázs, Trócsányi László, Tóth Edina (mind Fidesz), Rónai Sándor, Ara-Kovács Attila (mind DK), Cseh Katalin, Donáth Anna (mind Momentum) és Gyöngyösi Márton (Jobbik).

Járóka Lívia, aki húsz éve vált EP-képviselővé, 2014-ben nem került be az EP-be, de 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után újra tagja lett a testületnek, így most hét havi búcsúpénzt kaphat, ami 72 368 eurót (körülbelül 30 millió forintot) jelent.

Tíz évet az Európai Parlamentben töltött három EP-képviselő, Ujhelyi István (MSZP), Bocskor Andrea és Deli Andor (mindkettő Fidesz), 103 770 eurót (41 millió forintot) kapnak. Kósa Ádám, aki 2009 óta van hivatalban, és az első olyan európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál, 155 655 eurót (nagyjából 61,5 millió forintot) vehet fel.

A volt képviselők 63 éves koruktól európai nyugdíjra is jogosultak, minden teljes év után a havi tiszteletdíj 3,5 százalékát kapják meg. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, aki visszautasította az alkotmánybírói felkérést, és Ara-Kovács Attila koruknál fogva már jogosultak erre az összegre, ami nekik havi 1816 eurót (hozzávetőleg 720 ezer forintot) jelent, ami a magyar átlagnyugdíj háromszorosa.

Magyar Péter is hasonló összegekre számíthat majd, ha követői végül tényleg megszavazzák, hogy felvegye az EP-mandátumát.