Kreml válasza a NATO-főtitkár nyilatkozatára

A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg nukleáris fegyverekkel kapcsolatos megjegyzései csak fokozzák a feszültséget, jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov hétfőn újságíróknak nyilatkozva reagált arra, hogy a NATO-főtitkár a The Telegraph brit lapnak elmondta: "orosz és kínai fenyegetések miatt" tárgyalnak arról, hogy több nukleáris fegyvert telepítsenek és helyezzenek készültségbe. "Nem megyek bele olyan műveleti részletekbe, hogy hány nukleáris robbanófejet kellene készültségbe helyezni, és hányat raktárban hagyni, de ezekről konzultálnunk kell, és tesszük is" - mondta Stoltenberg.

Peszkov szerint Stoltenberg kijelentései ellentétesek az Ukrajnáról szóló svájci konferencián elfogadott, de nem általánosan aláírt nyilatkozattal, amely szerint az efféle retorika elfogadhatatlan. "Amit Stoltenberg úr mondott, az nyilvánvalóan nincs összhangban azzal a nyilatkozattal, amelyet tegnap fogadtak el (az Ukrajnáról szóló svájci konferencián), de amelyet nem mindenki írt alá. Ez, ha nem tévedek, kimondja, hogy az efféle retorika elfogadhatatlan. Viszont amit a főtitkár mondott, az a feszültség további növelése" - mondta Peszkov.

Az orosz elnöki szóvivő emlékeztetett arra is, hogy amikor az orosz elnök, Vlagyimir Putyin a katonai nukleáris ügyekről beszél, akkor mindig mások kérdéseire válaszol, és nem saját kezdeményezéséből teszi ezt. Peszkov hozzátette, hogy az Ukrajnáról Svájcban megrendezett konferencia hatása elenyésző, mivel a résztvevők többsége tudta, hogy Oroszország nélkül nincs esély komoly, érdemi megbeszélésekre.

A szóvivő kifejtette, hogy Magyarország, Szerbia és Törökország aláírása a konferencia záródokumentumára nem fogja ártani az Oroszországgal való kapcsolatukat. "Természetesen figyelembe fogjuk venni ezeknek az országoknak az álláspontját, számunkra ez fontos. És ezután is részletesen kifejtjük nekik érveinket" - mondta Peszkov, hangsúlyozva, hogy Moszkva továbbra is kész együttműködni mindenkivel, aki nyitott erre.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója a sajtónak kijelentette, hogy a svájci konferencia nem járult hozzá érdemben az ukrajnai konfliktus megoldásához, és még a Nyugat számára is megerősítette, hogy egy ilyen Oroszország részvétele nélkül nem lehetséges. "Vagyis nem világos, hogy ott (Oroszország nélkül) miről tárgyaltak" - mondta Usakov. Szerinte Putyin "békekezdeményezései" elhomályosították a bürgenstocki találkozót, mert annak résztvevői akarva-akaratlanul kénytelenek voltak figyelembe venni az előző nap előterjesztett orosz javaslatokat.

A Moszkvában hétfőn kiadott hadijelentés szerint az orosz hadsereg hatból öt frontszakaszon előrenyomult az elmúlt nap folyamán Ukrajnában, miközben az ukrán hadseregnek csaknem 1800 katonája esett el, vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.