Oroszország állítása szerint megsemmisítette az ukrán HIMARS rakétarendszereket

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg elpusztította az amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszer három indítóállását és egy szállító- és töltőjárművet, valamint a fegyverzet használatát biztosító külföldi szakembereket.

Az orosz fegyveres erők a közlemény szerint négy különböző frontszakaszon értek el előrelépést Ukrajnában, miközben 11 ukrán ellenrohamot hárítottak el, ebből kilencet a donyecki régióban. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint az ukrán hadsereg veszteségei meghaladták az 1800 főt, akik vagy elesettek, vagy súlyosan megsebesültek.

A minisztérium által közzétett jelentésben szerepel, hogy több ukrán katonai célpontot és haditechnikai eszközt is megsemmisítettek, többek között egy drónösszeszerelő műhelyt, nyolc lőszerraktárt, két harckocsit, nyolc páncélozott harcjárművet, köztük két Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró tarackot, valamint HIMARS sorozatvetők két rakétáját és 76 drónt.

Az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiókból érkező jelentések szerint ukrán tüzérségi és dróntámadások történtek. A Horlivkához közeli Sahti községben két gyermek sérült meg ukrán tüzérségi tűz következtében.

Alekszandr Fjodorov, az orosz Nyomozó Bizottság alelnöke szerint az ukrán hadsereg által 2022-2023-ban okozott kár a luhanszki és a donyecki "népköztársaságokban", valamint további három, Oroszországhoz csatolt régióban 734 milliárd rubelre tehető. A károk felméréséhez több mint 70 ezer házat és infrastrukturális létesítményt vizsgáltak meg.

Fjodorov hozzátette, hogy 2014 óta az SZK mintegy ötezer büntetőeljárást indított több mint ezer személy ellen, beleértve Ukrajna katonai és politikai vezetőit, ukrán hatóságok képviselőit, nacionalista egyesületek tagjait és "zsoldosokat". Több mint hetven országból több mint 3000 "zsoldos" csatlakozott az ukrán oldalhoz. Az SZK 296 büntetőügyet küldött bíróságra az ukrán hadsereg több mint 400 katonája ellen, és 250 esetben már ítélet is született, amelyből 32 életfogytiglani szabadságvesztés volt.

David Cameron brit külügyminiszter egy telefonbeszélgetés során, amelyet két ismert orosz telefonbetyár, Vovan és Lexus rögzített, kijelentette, hogy Ukrajna nem kap meghívást a NATO közelgő jubileumi csúcstalálkozójára. Cameron, aki azt hitte, hogy Petro Porosenko volt ukrán államfővel beszél, azt mondta, hogy az amerikai támogatás hiánya miatt Kijevet nem fogják meghívni, és a csúcs előtt minden további vita fölösleges.