Kelet-Európában is terjed a fentanilnál erősebb nitazén

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala friss jelentése szerint a fentanilnál is erősebb nitazén nevű szintetikus drog már Európában is megjelent. A jelentés alapján a nitazén használata Észak-Amerika után az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Szlovéniában, Észtországban, Lettországban, Belgiumban és Kanadában is észlelhető.

A máktermesztés afganisztáni betiltása óta a heroinhoz képest csökkenő kínálat miatt a szerhasználók egyre inkább a szintetikus drogok felé fordulnak. Ezek a szerek nemcsak hogy erősebbek, de addiktívabbak is a heroinnál, ami világszerte egészségügyi ügynökségek sürgős figyelmeztetéseit váltotta ki. A nitazénhez köthető túladagolásos halálesetek száma is növekszik, az Egyesült Királyságban például hetente átlagosan három ember halálát okozza ez a drog.

A BBC korábbi beszámolói szerint a nitazént gyakran értékesítik közösségi oldalakon, és kutyaeledelbe rejtve csempészik be az országokba. A brit hatóságok a drogot a legmagasabb besorolású kábítószerek közé sorolták, így a gyártásában vagy forgalmazásában részt vevő személyek akár életfogytiglani büntetést is kaphatnak.