Kósa Ádám és társai búcsút intenek az Európai Parlamentnek

Az Európai Parlamentből távozó magyar képviselők között van Kósa Ádám, aki 15 év után hagyja el a testületet, és 61,5 millió forintos tiszteletdíjban részesül.

Kósa Ádám, a Fidesz politikusa, aki 2009 óta töltött be képviselői szerepet az Európai Parlamentben, idén távozik posztjáról. Az Európai Parlament szabályzata értelmében minden ledolgozott év után a képviselők egy havi tiszteletdíjat kapnak, ami jelenleg 10 377 euró. Kósa Ádám esetében ez összesen 155 655 eurót, azaz körülbelül 61,5 millió forintot jelent.

Nem csak Kósa Ádám részesül jelentős összegű tiszteletdíjban, hanem más magyar képviselők is. Ujhelyi István, a korábbi MSZP-s politikus, valamint a kormánypárti Bocskor Andrea és Deli Andor tíz év után 103 770 eurót, azaz 41 millió forintot kapnak.

A Fidesz képviselője, Járóka Lívia is közel 30 millió forintot vihet haza, aki 2017 óta van jelen az Európai Parlamentben, de korábban, 2014-ben már egyszer megkapta a tiszteletdíjat, miután 10 év után néhány évre kikerült a testületből.

Az Európai Parlamentből távozó további magyar képviselők között szerepelnek a kormánypárti Hidvéghi Balázs, Trócsányi László és Tóth Edina, valamint az ellenzéki Donáth Anna és Cseh Katalin (Momentum), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Rónai Sándor és Ara-Kovács Attila (DK). Ők egyenként 62 262 eurót, vagyis közel 25 millió forintot kapnak majd.

A júniusi EP-választások eredményeképpen Magyarország 21 képviselői helye a következőképpen oszlik meg: a Fidesz-KDNP 11 mandátumot szerzett, a Magyar Péter vezette Tisza Párt 7-et, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség 2-t, míg a Mi Hazánk párt 1 mandátumot kapott. A Medián felmérése szerint a Tisza Párt szavazóinak 46 százaléka 40 év alatti, ami azt mutatja, hogy a párt különösen népszerű a fiatalok körében. Ezzel szemben az ellenzéki szövetség és a kormánypártok listájára fele ekkora arányban szavazott ugyanez a korosztály. A 65 év feletti szavazók körében a baloldali listára 45 százalék, a kormánypártokra 34 százalék, míg a Tisza Pártra mindössze 11 százalék voksolt.

Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, szavazást indított arról, hogy elfogadja-e az európai parlamenti képviselői mandátumot a következő ötéves uniós ciklusban. Korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tervezi, hogy EP-képviselő legyen, azonban többek között a párt közössége és befolyásos európai politikusok, valamint tanácsadói próbálják meggyőzni az ellenkezőjéről. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője is Budapestre látogatott, hogy megvitassa a Tisza Párt hét megválasztott képviselőjének csatlakozását az EPP frakciójához.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) jelenleg is tagja az EPP-nek, és a Fidesz 2021-ben távozott a frakcióból. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke kijelentette, hogy ha Magyar Pétert vagy a Tisza Pártot felveszik az EPP-be, akkor a KDNP távozni fog onnan. Hölvényi György, a KDNP képviselője hangsúlyozta, hogy számukra Magyar Péter elfogadhatatlan, ahogy a Tisza Párt felvétele az EPP-be is. Az Európai Néppárt várhatóan a legnagyobb frakció lesz az újjáalakuló Európai Parlamentben, legalább 190 mandátummal a 720-ból.

A budapesti helyzet is bonyolódik, ahol előrehozott választás is kilátásba kerülhet. A választás éjszakáján Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kijelentette, hogy programját bárkivel szövetségben meg fogja valósítani, de a 33 fős testületben a Párbeszéd-DK-MSZP szövetségnek csak 7 képviselője lesz, a Fidesznek és a Tisza Pártnak 10-10, az MKKP-nek és az LMP-nek pedig csak 3-3 mandátum jutott. Magyar Péter kész egyeztetni a főpolgármesterrel, de a Választási Földrajz szakértője szerint a Tisza Párt hosszú távú érdekeivel ellentétes lehet ez az együttműködés, ami előrehozott választást eredményezhet a fővárosban.

Nagy Ervin, aki a Tisza Párt alelnökét, Magyar Pétert támogatja, elmondta, hogy bár emberileg nem ismerik egymást mélyen, de politikai elveik és értékeik alapján összekötődtek. A színész szerint Magyar Péter az a rejtett tehetség volt a Fideszben, akit nem vettek észre, és minden módon támogatni kell. Nagy Ervin a kampány ideje alatt több nagyvárosba is elkísérte Magyar Pétert, de a színész kollégái közül sokan nem mernek csatlakozni hozzá, mert félnek a kultúra területén tapasztalható "ciánozástól".