Súlyos olajszennyezés Szingapúr partjainál

Szingapúr déli partvidékén komoly olajszennyezés történt egy hajóbaleset következtében, amely során 400 tonna olaj került a tengerbe. A BBC szerint a hatóságok és önkéntesek nagy erőkkel dolgoznak a szennyezés eltakarításán, de a környezeti hatások még nem teljesen ismertek.

A balesetet egy motorhibás holland kotróhajó okozta, amely irányíthatatlanná vált és nekiütközött egy kikötőben horgonyzó szingapúri tankerhajónak. Az ütközés következtében a Marine Honour nevű tanker egyik olajtartálya megrepedt, így mintegy 400 tonna alacsony kéntartalmú fűtőolaj ömlött a vízbe.

A szennyezés különösen nagy hatással volt a népszerű üdülőszigetre, Sentosára. A strandklubok látogatói még három nappal az esemény után is sötét, olajos vizet és erős szagot tapasztaltak. Emiatt több helyi strandot is le kellett zárni.

A helyi hatóságok szerint az első vizsgálatok nem mutattak jelentős károkat a tengeri ökoszisztémában. Kua Kay Yaw önkéntes azonban óvatosságra intett, mondván, hogy még túl korai lenne megnyugodni, mivel eltarthat egy ideig, amíg a szennyezés valódi hatásai megmutatkoznak.

A szingapúri kormány tájékoztatása szerint mintegy 1500 önkéntes jelentkezett a takarítási munkálatokra, de a legtöbb feladatot szerződéses munkások látják el. Sentosa homokján vasárnap több munkást is láttak, ahogy fekete halmokat lapátolnak és az olajjal szennyezett hullámok között dolgoznak.

A hatóságok 1,5 kilométer hosszan olajelnyelő gátakat helyeztek ki a strandok és más védett területek közelében. Emellett diszpergáló vegyszereket is használnak, amelyek elősegítik az olaj gyorsabb lebomlását.