Kína dömpingellenes vizsgálatot indít az EU-s sertéshús-import ellen

Kína válaszlépésként dömpingellenes vizsgálatot indít az Európai Unióból érkező sertéshús-import kapcsán, válaszul az EU által bevezetett büntetővámokra. A Bloomberg jelentése szerint a Kínai Kereskedelmi Minisztérium hétfőn jelentette be a vizsgálat elindítását. A Reuters hozzáteszi, hogy a vizsgálat 2023. június 17-én kezdődik.

A kínai piac jelentősége az EU sertéshús-exportjában kiemelkedő, hiszen Kína az EU legnagyobb tengerentúli sertéshús-piaca. Ennek ellenére az export volumene csökkent az elmúlt években a belföldi túlkínálat és az alacsony árak következtében. 2023-ban az uniós kivitel értéke még mindig 1,83 milliárd dollárt tett ki, a legnagyobb szállítók között pedig spanyol, dán és holland gazdák találhatók. Spanyolország 2023-ban 560 488 tonna sertéshústerméket exportált Kínába 1,2 milliárd euró értékben, ami mennyiségben a teljes spanyol sertéshúsexport 20,3%-át, értékben pedig 13,7%-át teszi ki.

Ez a lépés egyértelműen reakció az EU által bejelentett, júliustól érvénybe lépő védővámokra, amelyeket a Kínából származó elektromos járművekre terveznek kivetni. Az Európai Bizottság június 12-én jelentette be, hogy akár 38,1 százalékos szubvencióellenes vámokat vetnek ki a kínai importált elektromos autókra. Az EU ezen kívül is vizsgálódik más területeken, hogy a kínai vállalkozások esetleges túlzott állami támogatása torzítja-e a versenyt az európai piacon. Kína korábban már az európai, különösen a francia égetettszesz-importot vette célba.

Az EU és Kína közötti kereskedelmi feszültségek újabb fejezetét nyitja meg ez a dömpingellenes vizsgálat, amely a két gazdasági nagyhatalom közötti konfliktus legújabb eseményeként értelmezhető. A kínai vizsgálat elsősorban Spanyolországot, Hollandiát és Dániát célozza meg, amelyek az EU legnagyobb Kínába irányuló sertéshúsexportőrei.

Spanyolország kijelentette, hogy szorosan együttműködik az EU tisztviselőivel annak érdekében, hogy elkerüljék a káros vámokat. Carlos Cuerpo gazdasági miniszter szerint az ország és az EU azon dolgozik, hogy olyan egyensúlyt találjanak, amely elkerüli a kereskedelmi háborút, ugyanakkor megvédi termékeiket a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoktól.

Luis Planas mezőgazdasági miniszter szerint nem várhatóak azonnali intézkedések Kína részéről, és a hétfőn megkezdett vizsgálat több mint egy évig is eltarthat. A spanyol sertéstenyésztők szövetsége (Interporc) bízik abban, hogy a vizsgálat elegendő időt biztosít az EU-nak és Kínának a megállapodásra, és közölte, hogy minden szükséges dokumentumot átadnak a kínai hatóságoknak. Az Interporc hangsúlyozza, hogy teljes mértékben együttműködik a kínai hatóságokkal, és az európai sertéshústermelők a vizsgálat ideje alatt is vámmentesen exportálhatnak Kínába. A kereskedelmi minisztérium szerint a vizsgálatnak 2025. június 17-ig kell lezárulnia, de szükség esetén hat hónappal meghosszabbítható. A kínai kereskedelmi minisztérium által bejelentett vizsgálat kiterjed minden emberi fogyasztásra szánt sertéshúsra - beleértve a friss, hideg és fagyasztott húsokat is -, valamint a sertésbélre, -hólyagra és -gyomorra is.