Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri

Karácsony Gergely hivatalosan is benyújtotta a főpolgármester-választás megismétlésére vonatkozó kérelmét a Kúriához. A Facebookon tett ígéretének megfelelően, a választási eredmények megsemmisítését és a szavazás egész városban történő megismétlését kérte.

Karácsony a Facebookon keresztül jelentette be, hogy hétfőn benyújtotta az indítványt, hangsúlyozva a választások demokratikus legitimitásának fontosságát, függetlenül attól, hogy ki nyer vagy veszít. A főpolgármester kiemelte a szavazatszámlálás során tapasztalt szabálytalanságokat, különösen a szavazólapok kezelésével kapcsolatos problémákat több kerületben, és hogy a főváros felében a szavazólapok nem érkeztek meg úgy a számlálásra, ahogy azokat a választási éjszakán lezárták.

Karácsony Gergely rámutatott, hogy a választási csalások elleni védelem és a jogi garanciák betartása elengedhetetlen. Emlékeztetett arra, hogy több budapesti szavazókörben nem volt garantált az újraszámolás helyes lebonyolítása, és hogy több kerületben hiányoztak a helyi választási bizottság tagjai az urna felbontásakor.

A választás szoros versenyben dőlt el, Karácsony végül 41 szavazattal győzött Vitézy Dáviddal szemben, miután június 9-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat. Karácsony hangsúlyozta, hogy nem állítja a visszaélést, de szerinte sérültek azok a törvényi garanciák, amelyek megakadályoznák a választási csalást.

Vitézy Dávid, aki szintén főpolgármester-jelölt volt, reagálva Karácsony indítványára, jelezte, hogy a főpolgármester a lemondásával is elérheti az új választás kiírását. Vitézy hangsúlyozta, hogy bár a Kúria dönthet az indítványról, ő maga is él a jogorvoslati jogával, és többek között a IV. és a VII. kerületben csatlakozott Karácsonyhoz, ahol a Demokratikus Koalíció által vezetett kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot. Vitézy szerint minél gyorsabban kell lebonyolítani a megismételt választást, hogy a választók végre olyan képviselőket kapjanak, akik a városukkal foglalkoznak, nem a választásokkal.

Vitézy Dávid is a Kúriához fordult, és a IV. és a VII. kerületben nyújtott be jogorvoslati kérelmet, ahol szerinte a Demokratikus Koalíció által vezetett kerületekben „módszeresen elkövetett visszaélések” történtek. A jogorvoslati kérelme a péntek esti Facebook-posztjában leírtakra alapul, ahol részletesen összefoglalta, hogyan tévesztették meg szerinte a választókat. Vitézy bízik abban, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot lehet tenni a június 9-i választás eredményére, és ha a Kúria szerint is megismételt választás szükséges, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani.