Új otthonfelújítási támogatás indul júliusban

Július 1-jétől elérhető lesz az új otthonfelújítási hitelprogram, amely hosszabb futamidővel és széleskörű felhasználhatósággal segíti a családi házak energetikai korszerűsítését.

Az OTP, az MBH és a Gránit Bank MFB Pontként működő fiókjaiban igényelhető hitel futamideje a korábban tervezett 8 év helyett akár 12 évre is emelkedhet, ami alacsonyabb, havi 14-25 ezer forintos törlesztőrészletet jelenthet. A hitelprogram a hőszivattyús fűtés kiépítésére, fa és műanyag szerkezetű nyílászárók beszerelésére és kőzetgyapot hőszigetelésre is kiterjed.

Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös közleménye alapján a kölcsönkérelem benyújtása július 1-jétől lehetséges az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután lesz elérhető a palyazat.gov.hu oldalon.

A kormány döntése értelmében az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak esetében még kedvezőbb feltételekkel igényelhető a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetés során beérkezett rekordszámú észrevétel alapján a program módosításai szélesebb kör számára teszik elérhetővé a támogatást.

A pontosan 108,24 milliárd forintos keretösszegű, európai uniós forrásból finanszírozott programnak köszönhetően mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. A társadalmi egyeztetés során több mint 500 javaslat érkezett, amelyek közül sok előremutató és alkalmazható javaslat beépült a programba.

A legfontosabb újdonságok között szerepel a futamidő emelkedése, a hőszivattyús fűtési rendszer, a fa és műanyag szerkezetű nyílászárók támogatása, valamint a kőzetgyapot hőszigetelés bekerülése a támogatott építési anyagok közé. Emellett a lakástakarékpénztári megtakarítás is beszámítható a saját forrásba, és a jövedelmi szint meghatározásánál figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő eltartott gyermekeket.

A pályázat fő feltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást el kell érni, ehhez tanácsadó igénybevétele javasolt a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A sikeres beruházások jelentősen csökkenthetik a családok energiafelhasználását, így hozzájárulva a rezsicsökkentéshez, az ellátás biztonságának erősítéséhez, valamint a klímavállalások teljesítéséhez.

Az otthonfelújítási program közel 130 milliárd forintos megrendelés-állományt generálhat az építőiparban és építőanyag-kereskedelemben, ezzel támogatva a gazdasági növekedés újraindítását. A sikeresen pályázók a következő munkálatokat finanszírozhatják: az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítése, a fűtésrendszer korszerűsítése immár hőszivattyúkkal, illetve magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal, valamint ezek tetszőleges kombinációja, de a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Az otthonfelújítási program illeszkedik a versenyképességi stratégiába is, hiszen annak célja a hazai alapanyagipar, a hazai beszállítók megerősítése. Az új otthonteremtési támogatással a kormány 3+1 eleművé bővítette azon támogatások körét, amelyek az otthonteremtést vagy az otthonok felújítását szolgálják. Januártól elérhető a falusi csok, a csok plusz, és a Babaváró hitel is, amelyek különböző feltételek mellett segítik a családokat otthonteremtési és felújítási céljaik elérésében.