A xilit édesítőszer veszélyeire hívják fel a figyelmet

Egy friss tanulmány szerint a xilit nevű édesítőszer akár halálos veszélyt is jelenthet, mivel jelentősen megemelheti a vér glükózszintjét és vérrögképződést okozhat, ami stroke-hoz vagy szívrohamhoz vezethet.

A European Heart Journal folyóiratban közzétett kutatás rámutat, hogy a xilit, egy alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, amely széles körben megtalálható csökkentett cukortartalmú élelmiszerekben, fogkrémekben és rágókban, jelentős egészségügyi kockázatokat hordozhat. A tanulmány szerint a xilit fogyasztása megközelítőleg megkétszerezheti a szívroham, a stroke és a halál kockázatát, különösen nagy mennyiségű bevitel esetén.

Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője és a Cleveland Clinic szív- és érrendszeri diagnosztikai megelőzési és megelőzési központjának igazgatója szerint egészséges önkéntesek xilit tartalmú ital fogyasztása után a vér glükózszintje az ezerszeresére emelkedett, ami példátlan mértékű növekedés. Ezzel szemben a cukortartalmú üdítőknél csak 10-20 százalékos emelkedés mondható átlagnak.

A kutatók korábban, 2023-ban az eritrit édesítőszer veszélyeire is felhívták már a figyelmet, amely hasonlóan a xilithoz, elősegítheti a vérlemezkék alvadását és vérrögök képződését. Ezek a vérrögök szívrohamot vagy stroke-ot okozhatnak, ha eljutnak a szívbe vagy az agyba.

A tanulmányban részt vevő kutatók 1157 szívbetegség szempontjából vizsgált személy és további 2100, a szívbetegségek szempontjából magas kockázatú személy vérmintáit elemezték. Megállapították, hogy még mérsékelt mennyiségű xilit fogyasztása esetén is megfigyelhetők voltak a vérlemezkék viselkedésében eltérések.

Az eredmények alapján azoknál, akik nagy dózisban fogyasztották a xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata, ami tovább erősíti az édesítőszerekkel kapcsolatos aggodalmakat.