Titkok a múltból: miért távozott Benedek Miklós a Gór Nagy Mária Színitanodából?

Benedek Miklós színészóriás rövid időre csatlakozott a Gór Nagy Mária által alapított színitanodához, de egy év után pedagógiai nézeteltérések miatt távozott. A színész életével kapcsolatos eddig ismeretlen részletek Vajda Katalin könyvéből kerültek napvilágra.

Benedek Miklós, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is oktatott 1992 és 2007 között, meglepetéssel fogadta Gór Nagy Mária felkérését, hogy tanítson a színitanodájában. Habár örömmel vállalta el a feladatot, a két művész közötti pedagógiai nézetkülönbségek miatt a színészóriás csak egy évig maradt az intézményben. A könyvből kiderül, hogy Benedek Miklós néhány növendékét, mint például Szűcs Gabit, Urmai Gábort, Szokolai Pétert és Szinnyai Lászlót, ma is szívesen idézi fel emlékeiben.

Gór Nagy Mária 1984-ben hozta létre a színitanodát, amely 1993-tól államilag elismert szakközépiskolaként működött. Az intézményt olyan neves színészek és oktatók támogatták, mint Verebes István, Mensáros László, Schubert Éva, Pogány Judit, Koltai Róbert, Gálvölgyi János, Szurdi Miklós, Kálloy Molnár Péter, Szente Vajk és Zsurzs Kati. A színitanoda 2022 februárjában zárta be kapuit, mivel Gór Nagy Mária úgy ítélte meg, hogy egyre kevesebb alkalmas jelentkező akadt.