Érvénytelen szavazólap Vitézy Alexandra rajzával

Egy választó rajzzal ellátott szavazólapot adott le, amelyen Vitézy Alexandra neve szerepelt, azonban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) érvénytelennek nyilvánította azt. Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek képviselője vasárnap egy Facebook-posztban osztott meg egy fotót a szavazólapról, amelyen egy tollal rajzolt női fej látható, és mellé egy szmájli társaságában "Vitézy Alexandra" feliratot írtak.

Szabó Tímea posztjában gratulált az "Ungár-Vitézy párosnak, hogy a Fidesszel együtt így összemocskolták a budapesti választást", de a szavazólapról készült fotón nem látszik, hogy a szavazó hova helyezte az ikszet. A Telexnek nyilatkozó NVB tagja szerint az újraszámlálás során előszűrést végeztek, és 577 darab olyan érvénytelen szavazólapot különítettek el, amelyeknél egyenként vizsgálták felül az érvényességet.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megerősítette, hogy a kérdéses szavazólapot érvénytelennek fogadták el. Az NVB a június 9-én a főpolgármester-jelöltekre leadott érvénytelen szavazatokat pénteken nyilvánosan újraszámolta, és megállapították, hogy Karácsony Gergely nyerte a Budapest vezetéséért folyó választást 41 szavazattal. Az újraszámlálásról szóló cikket és összefoglaló videót a Telexen lehet megtekinteni.

A Telex érdeklődésére az NVI azt válaszolta, hogy a szavazólap érvénytelen, mivel rajta két érvényes jelölt nevénél is található rajz. A szavazatszámlálók a jogszabályokhoz akkurátusan ragaszkodva kétséges esetekben nagyítóval vizsgálják meg, hogy egy jelölt neve mellett van-e két egymást metsző vonal. Ebben az esetben úgy ítélték meg, hogy a kislány száját formázó kör nem egyetlen vonal, az megbomlik, és így két vonal itt is keresztezi egymást a jelölt neve melletti körben. Végül az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál az NVB is így döntött.

Szabó Tímea felháborodása a posztja szerint arra vonatkozott, hogy ezt a Vitézyre leadott szavazatot érvényesnek fogadták el, „miközben pontosan tudjuk, hogy ez a szavazó nem Vitézyre akart szavazni” – írta. A párbeszédes politikus kérdésünkre telefonon azt mondta: ezzel a poszttal csak azt akarta érzékeltetni, hogy ez az eredetileg Karácsonynak szánt szavazat a szavazólap érvénytelensége miatt elveszett, tehát legalább egyel csökkent a mostani főpolgármesterre leadott szavazatok száma. A dolognak persze gyakorlati jelentősége nincs, hiszen Karácsony mind az eredeti szavazatszámlálás szerint, mind az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után nyert.

Karácsony Gergely hétfő délután beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérte. Karácsony annak ellenére kéri az új választást, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság az újraszámlálás után megállapította, hogy 41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást. A főpolgármester már előre jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást, és ezt az NVB döntése után is megerősítette.

A Vitézy által kezdeményezett újraszámlálás alapján az eredetileg érvénytelen szavazatok között végül 53 érvényes szavazatot találtak Grundtner Andrásra, 112 szavazatot Karácsony Gergelyre és 395-öt Vitézy Dávidra. Vitézy Dávid gratulált Karácsonynak, de hozzátette, hogy még két jogorvoslati eljárásnak le kell zárulnia ahhoz, hogy az eredmény jogerős legyen. Az egyik Karácsony Gergely mostani fellebbezése, a másik pedig Vitézyé: ez a jogorvoslat két budapesti kerületet érintene, ahol Vitézy szerint túl vékony tollal húzták ki a visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét. Ezt pénteken az NVB elutasította, így a Kúriához fordulhat, de ezt egyelőre nem jelentette be.