Zöld autók vezetik a kilométerversenyt

Magyarországon a zöld, az ezüst és a fekete autók rendelkeznek a legnagyobb futásteljesítménnyel, de vajon mi állhat a háttérben? A carVertical autóipari adatszolgáltató cég által végzett kutatás fényt derít néhány érdekes összefüggésre.

A használt autók piacán bár a fehér, a szürke és a fekete színek dominálnak, a legtöbb kilométert mégsem ezekkel az autókkal tesszük meg. A carVertical által 15 európai országban, így Magyarországon is végzett kutatás szerint a zöld autók állnak az élen a futásteljesítmény tekintetében, átlagosan 198 873 kilométerrel. Követik őket az ezüstszínű (187 516 km) és a fekete autók (169 127 km).

A zöld szín gyakran fordul elő a prémium kategóriás autóknál, amelyeket hosszabb távokra terveznek, míg az ezüstszínű autók széles körben kedveltek és változatos modellekben elérhetők. A fekete autók, noha kevésbé praktikusak a színük miatt, mégis nagy népszerűségnek örvendenek a vezetők körében.

Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője szerint a dízelautók teszik meg a legtöbb kilométert, és a kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy az autó színe is befolyásolja a megtett távolságot.

A piros és a fehér autók futásteljesítménye viszont a legalacsonyabb, előbbiek átlagosan 136 108 kilométert, utóbbiak 136 928 kilométert futnak. A barna autók is kevesebbet mennek, átlagosan 151 990 kilométert. A piros autók ritkaságszámba mennek a parkolókban, és gyakran sportosabb, kevesebbet használt modelleket jelölnek, míg a fehér szín a dél-európai országokban népszerű a napfény visszaverő képessége miatt. A barna luxusmodellek is kevésbé gyakoriak az utakon.

Buzelis szerint a használtautó-vásárlók kevésbé válogatósak az autó színe tekintetében, de figyelmeztet, hogy a színre való túlzott összpontosítás helyett inkább az autó állapotára és előéletére kellene több figyelmet fordítani. Az autó karbantartása és fenntartása hosszú távon jelentős költségekkel járhat, ezért fontos, hogy a vásárlók a kinézet helyett az autó múltját és jelenlegi állapotát helyezzék előtérbe.