Eladó egy 19. századi magyar kastély a Mátrában

Recsken, a Mátra szívében keresi új tulajdonosát a 19. századi Barkóczy-kastély, mely egy nagyobb családi ház áráért kínál impozáns, 11 szobás ingatlant, ráadásul műemléki védettség nélkül.

A Barkóczy-kastély, amely 1890-ben épült, 229 millió forintos áron került piacra, ami a jelenlegi ingatlanárak mellett egy jól fekvő, tágas családi ház árának felel meg Budapesten vagy annak agglomerációjában. A kastély több mint 800 négyzetméteren terül el, és a hozzá tartozó ősfás birtok mérete meghaladja a 10 ezer négyzetmétert.

A kastély nem csak lakóingatlanként hasznosítható, hanem számos üzleti lehetőséget is kínál, mint például rendezvényközpont, borászat, vendéglátóipar, egészségügyi központ, exkluzív szálloda vagy többgenerációs családi birtok. Az épület minden közművel rendelkezik, a fűtést jelenleg gázkazán biztosítja, azonban a jövőbeni tulajdonosoknak érdemes lehet figyelembe venniük az új otthonfelújítási program keretében elérhető támogatásokat, például a gázkazánok cseréjére nyújtható összesen 20 milliárd forintos támogatást, amely a fosszilis tüzelőanyagot felhasználó berendezések támogatásának 2024. december 31-i uniós tilalmát megelőzően az utolsó ilyen lehetőség lehet. A kastélyban található 260 négyzetméteres pinceszint további lehetőségeket rejt, akár fitnesz-wellness központ vagy borospince kialakítására is alkalmas lehet.

A jelenlegi tulajdonosok négy évvel ezelőtt kezdték meg a felújítást, hogy visszaadják az épület eredeti fényét. Az eredeti terv szerint a kastélyt szállodává szerették volna alakítani, ehhez a szükséges engedélyezési terv dokumentációja lejárt, de rendelkezésre áll, így újra engedélyeztethető.

Kozma Klaudia, az egyik tulajdonos elmondása szerint a kastély természetközeli, rendezvény- és esküvői helyszínnek, valamint fotózáshoz is ideális. Az épület különleges elemei, mint a dísztéglákba vésett nevek és a gyermekotthon emlékei, tovább erősítik a hely varázsát.

A felújítás során a tulajdonosok és a helyi mesterek igyekeztek megőrizni az eredeti elemeket, mint például a tetőgerendákat, a vakolat egyes részeit, a bálterem padlózatát, valamint az emeleti szobákban található 19. századi faparkettát és kandallókat. A felújítás során egy befalazott alagutat is felfedeztek, amelyet még nem sikerült teljesen feltárni. Az épület így különleges hangulatot őriz, és jelenlegi állapotában azonnal hasznosítható.

A kazáncsere iránt érdeklődőknek érdemes mielőbb lépniük, mivel a szakemberek szerint a támogatási keret gyorsan kimerülhet, és a gyártók már emelik az árakat. A támogatáshoz tartozó hitelszerződést 2024. december 31-ig kell aláírni, de a munka elvégzésére még további 2 év áll rendelkezésre. A szakemberek többsége szerint a keretösszegek elegendőek lehetnek a kazáncseréhez, de a kéménybélelés és gáztervek költségei miatt némi túllépés is előfordulhat. Az érdeklődőknek ajánlott több árajánlatot bekérni és a szakemberek tanácsait megfontolni a kazán típusát illetően.