Benjamin Netanjahu feloszlatja az izraeli háborús kabinetet

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök feloszlatta a hattagú háborús kabinetjét, ami várt lépés volt egy központi politikai alak, Benjamin Gantz lemondása után.

A nehéz helyzetbe került Netanjahu azzal szembesült, hogy a vallásos radikálisok, Bezalel Smotrich pénzügyminiszter és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter bekerülését követelték a háborús kabinetbe. Ez a lépés növelte volna a feszültséget Izrael és fő szövetségese, az Egyesült Államok között, amit a miniszterelnök szeretett volna elkerülni.

Jonathan Lis, a Haaretz újságírója szerint a háborús kabinet feloszlatása után bizonyos kérdések átkerülnek a biztonsági kabinet hatáskörébe, míg a kényesebb döntéseket egy szűkebb kör fogja meghozni.

Az országban feszültséget kelt a Hamász elleni háború kezelése is, amely miatt egyes csoportok egyhetes tüntetést szerveznek. Céljuk, hogy a támadások egyéves évfordulója előtt, október hetedikéig előrehozott választásokat érjenek el.

A Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke, Netanjahu nagy ellenfele, Beni Ganc már korábban belengette lemondását, amennyiben a miniszterelnök nem fogalmaz meg irányelveket egy hat stratégiai cél elérését célzó terv elkészítésére, beleértve a Hamász szinte teljhatalmának megszüntetését Gázában, és egy többnemzetiségű civil közigazgatás létrehozását. Ganc lemondása után a befolyásos izraeli lap, a Hárec már azt írta, Netanjahu a háborús egységkormány berekesztését tervezheti, és visszatérhet korábbi módszeréhez, miszerint a biztonsági kérdéseket a kormányüléseken kívül, zárt ajtók mögött vitatja meg. Szakértők úgy vélték, a miniszter távozásával nőhet a Netanjahura nehezedő amerikai és nemzetközi nyomás is, mivel Izrael és a Hamász között hetek óta zajlanak a tűzszüneti tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével.