A magyar háztartások hitelállományának jelentős növekedése

Az elmúlt öt év során közel 80 százalékkal nőtt a magyar háztartások hitelállománya, a legnagyobb mértékben a forintalapú lakáshitelek terén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint az idei év első negyedévében is ezek a hitelek bővültek a leginkább.

Az MNB adatai alapján a háztartások hitelállománya 2019 azonos időszakához képest 77 százalékkal, 10 436 897 millió forintra emelkedett. A lakáshitelek aránya a teljes hitelállományon belül 39,8 százalékot tesz ki, ami a legnagyobb szeletet jelenti. Ezzel szemben a személyi hitelek törlesztése nagyobb hányadot képvisel a háztartások kifizetéseiben.

A háztartások vagyona is növekedett az első negyedévben, átlagosan családonként 1 millió forinttal, a vagyonos vállalkozók és a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők kerestek a legtöbbet. A vagyonnövekedés mögött 60 százalékban a piaci árfolyamok emelkedése áll, de a szakértők szerint a vagyonnövekedés szórása jelentős lehet.

A háztartási hitelek folyósítása a 2024-es év első három hónapjában meghaladta a tőketörlesztéseket, így több pénz áramlott ki, mint amennyi be. A hitelállomány összege 10 437 milliárd forint volt, ami 1,2 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A 90 napon túli késedelmes hitelek aránya azonban nem változott.

A késedelmes törlesztések nem nőttek

A háztartási hitelek 1,5 százaléka volt 90 napon túli késedelemben március végén, ami lényegében nem jelent változást az előző negyedévhez képest. A gépjárműhitelek és a személyi hitelek voltak a leginkább késedelmesek, előbbi esetében 3,5, utóbbi esetében 4,4 százalék a 90 napon túli késedelem. Az átstrukturált hitelek késedelme magasabb, 12,8 százalék, de az ilyen hitelek aránya és késedelmes törlesztésük csökkent.

A babaváró hitelek állománya 2 187 milliárd forint volt március végén, ami 1,5 százalékos növekedést jelent három hónap alatt. A babaváró hitelek 90 napon túli késedelme 0,4 százalék, ami nem változott az előző negyedévhez képest. Az átstrukturált babaváró hitelek aránya 0,8 százalék, ami szintén nem jelent érdemi változást.