A koronavírus új változata és a jellemző tünetek

A koronavírus omikron változata, a JN.1 tovább mutálódott, és megjelent a KP.3 kódnevű variáns, amely még nem domináns, de esélyes, hogy azzá válik. Európában és az Egyesült Államokban terjedőben vannak a FLiRT-variánsok, és a nyáron várhatóan növekedni fog a fertőzések száma.

Az Egyesült Államokban a koronavírusok mintegy 16-37 százalékát képezi a KP.3, amely egy újabb omikron alvariáns. Jelenleg a KP.2 a domináns variáns az országban, de a KP.3 is megjelent, és a Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint a nyári utazások során nagyobb számban fertőzhet.

A CDC által kiadott lista szerint a fertőzés tünetei között szerepelhet láz, hidegrázás, köhögés, légszomj, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, íz- vagy szaglásvesztés, torokfájás, orrfolyás, hányinger, hányás és hasmenés. Ezek a tünetek lényegében megegyeznek az omikron okozta tünetekkel, de az új variánsok miatt új tünetek is jelentkezhetnek, és ezek személyenként eltérőek lehetnek. A lappangási idő akár két hét is lehet. A hosszú Covid, amely a SARS-CoV-2 fertőzés után jelentkezik, és legalább három hónapig tartó krónikus állapot, több mint 200 tünetet foglal magában, több szervrendszert érintve, mint például köhögés, légszomj, emésztési problémák, tartós fáradtság, memóriazavarok, valamint ízlelési és szaglási problémák.

A CDC szóvivője, Rosa Norman szerint egyelőre nincs ok az aggodalomra, mivel nem tűnik úgy, hogy a KP.3 miatt egyre több lenne az eset. Az új védőoltások hatékonyságáról a variánsokkal szemben egyelőre nincs információ.

A japán Oszakai Egyetem kutatói által végzett új tanulmány szerint a D-vitamin segíthet a hosszabb élettartam eléréséhez. A türkiz killi nevű halakon végzett kísérletek során megállapították, hogy a D-vitaminnal kezelt halak esetében a nősténynek és a hímnek is hosszabb lett az élettartama. A Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent eredmények szerint a nőstények átlagos élettartama 7, a hímeké pedig 21 százalékkal lett hosszabb. Bár az eredményt nem lehet egy az egyben átültetni az emberre, ezt a hatást valószínűleg években lehetne mérni.

A túlzott vitaminbevitel azonban nem hosszabbította meg az élettartamot, így fontos a megfelelő mennyiség bevitelére figyelni. A napfény hatására termelt, vagy a táplálékkiegészítőként szedett D-vitamin először a májba kerül, ahol 25-hidroxi-D-vitaminná alakul, majd a vesébe kerül át, ahol pedig 1,25-dihidroxi-D-vitaminná alakul tovább, ami a D-vitamin aktív formájának tekinthető.

Michael Holick, a Bostoni Egyetem kutatója szerint a D-vitamin elősegítheti az élettartam meghosszabbodását, javíthatja a neurokognitív funkciókat, csökkentheti a szívinfarktus és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. A hosszú Covid definiálása után a szakemberek szerint könnyebbé válhat a jelenség vizsgálata, ezzel együtt pedig az, hogy megtalálják, milyen kezelés segítene a leginkább az érintetteken.

New Yorkban új kezdeményezés indult a fiatalok védelmében: a közösségi média platformoknak megtiltanák, hogy algoritmusokat használjanak a kiskorúaknak szánt tartalmak szülői beleegyezés nélkül történő kezelésére. A törvényjavaslat, amely még véglegesítés alatt áll, de várhatóan hamarosan megszavazásra kerül, éjszakai órákban is korlátozná a kiskorúaknak küldött értesítéseket, és megtiltaná a 18 éven aluli felhasználók adatainak értékesítését. A közösségi média káros hatásai, mint a túlzott képernyőidő, alvászavarok, csökkent fizikai aktivitás és a leromlott tanulmányi teljesítmény, komoly aggodalmakat vetnek fel a szülők és a jogalkotók körében.