Az utolsó Buján-M korvett vízre került

Az orosz haditengerészet vízre bocsátotta a Sztravropol nevű korvettet, amely a tizenkettedik és egyben az utolsó darabja a Buján-M osztálynak, felszerelve a legmodernebb Kalibr-NK rakétarendszerrel.

A Sztravropol a Balti Flottához fog csatlakozni, mint az ötödik Buján-M osztályú korvett, és az orosz nyugati határvidékén fog szolgálatot teljesíteni, de szükség esetén más helyszíneken is bevethető lesz. A korvett terveit az orosz Zielonodolszki Tervező Irodában dolgozták ki, eredetileg olyan kis vízkiszorítású vízi járművet tervezve, amely a sekély part menti vizeken és folyók torkolatvidékén is képes működni. A tervezés során azonban a korvett méreteit megnövelték: a vízkiszorítás 560 tonnáról 950 tonnára, a hossz 61,8 méterről 74,1 méterre emelkedett, és jelentős fegyverzeti fejlesztéseket hajtottak végre, így a korvett most Kalibr-NK rakéták kilövésére is alkalmas.

A Buján-M osztályú hajók méretei továbbra is lehetővé teszik, hogy a kisebb nyílásokon, például hidak alatt vagy zsiliprendszereken keresztül közlekedjenek. Oroszország egyidejűleg nagyobb hajókat is gyárt, mint például a tengeri missziókra tervezett Karakurtok, de a Bujánok kivitelezését a nyugati szankciók hátráltatták, mivel eredetileg nyugati alkatrészeket is beépítettek volna.

A Sztravropol fegyverzetéhez tartozik a 100 mm-es A-190-es automata löveg és rakétaindító állomások. A tervek szerint a jövőben a korvett a Kalibr rakéták mellett a hiperszonikus Cirkon rakéták kilövésére is képes lesz. A Buján-M osztályú hajók 2015-ben váltak ismertté, amikor először lőttek ki Kalibr rakétákat harci körülmények között, a célpontok a szíriai polgárháború ellenállói voltak. A hajók gyengeségének a légvédelmet tartják, de felmerült a lehetőség, hogy a modern Pancír-M rendszerrel szerelik fel őket, amelyeket a Karakurtok már megkaptak.